Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U napadu na hotel u Burkini Faso najmanje 20 mrtvih

burkina faso111

Šezdeset tri osobe, među kojima 33 ranjenih, evakuirane su ih hotela dok je još trajao napad pripadnika sigurnosnih snaga Burkine Faso koji su u subotu pokušali osloboditi taoce iz hotela u glavnom gradu Ouagadougouu u koji su upali islamistički borci.

Trideset osoba izašlo je nepovrijeđeno iz hotela, a evakuirano je i tridesettroje ranjenih. Među neozlijeđenima je i ministar rada Clément Sawadogo, koji se nalazio u hotelu u trenutku napada, rekao je ministar komunikacija Remis Dandjinou, kako prenosi AFP.

– Ima poginulih, ali još ne znamo tačan broj. Napad traje, a snage Burkine Faso imaju potporu francuskih specijalaca – dodao je Dandjinou.

– Još nemamo tačan broj smrtno stradalih. Pripadnici sigurnosnih snaga i dalje pretražuju hotel. Na terasi restorana nasuprot hotela vatrogasci su vidjeli desetak tijela – dodao je ministar unutarnjih poslova Simon Compaore, dodavši da još nije poznat ni tačan broj napadača na hotel.

– Još ne znamo koliko ih je – rekao je.

U predvorje hotela ušle su dvije grupe sigurnosnih snaga i tada su se, prema izjavama svjedoka, začuli pucnji, a u dijelu predvorja buknula je vatra, izvijestio je Reuters.

Odgovornost za napad u hotelu i obližnjem restoranu čiji su gosti uglavnom zapadnjaci, preuzela je Al Qaeda islamskog Magreba. Prema izjavi direktora bolnice u Ouagadougouu Roberta Sangarea, u napadu islamista na hotel poginulo je najmanje dvadeset osoba.

Ovo je prvi napad islamista na glavni grad Burkine Faso i predstavlja korak unatrag u nastojanjima afričkih vlada, Francuske i SAD-a da spriječe napade koji su destabilizirali regiju.

https://www.youtube.com/watch?v=4XWn5_CPShQ