Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

pandemija

U Italiji se danas oporavilo 2.099 osoba, najcrnji dan u Britaniji, apel građanima New Yorka

korona

Svakodnevni porast broja smrtnih slučajeva najniži je u više od tri sedmice, koliko Italiju potresa pandemija, što daje nadu da je prošlo najgore

– Broj smrtnih slučajeva od koronavirusa (COVID-19) u svijetu je premašio 85.000, pokazali su najnoviji podaci Univerziteta “Johns Hopkins”.

U svijetu je do sada koronavirusom zaraženo 1,46 miliona osoba, dok je od posljedica zaraze od COVID-19 umrlo ukupno 85.396 osoba.

Prema podacima Univerziteta “Johns Hopkins”, od koronavirusa se do sada oporavilo 315.105 osoba.

SAD je s više od 402.000 zemlja s najvećim brojem zaraženih osoba, dok Italija ima najviše smrtnih slučajeva – 17.669.

Nakon što se u decembru prošle godine pojavio u Kini, koronavirus se proširio na najmanje 184 zemlje i regije.

U Italiji i dalje opada broj smrtnih slučajeva od COVID-19. Tokom posljednja 24 sata preminule su 542 osobe, čime je ukupan broj preminulih povećan na 17.669, javlja Anadolu Agency (AA).

Svakodnevni porast broja smrtnih slučajeva najniži je u više od tri sedmice, koliko Italiju potresa pandemija, što daje nadu da je prošlo najgore.

Šef Civilne zaštite Italije Angelo Borreli, rekao je da je broj zaraženih povećan na 95.262. Broj onih koji su zaraženi ili preminuli od posljedica koronavirusa iznosi 139.422.

Danas se oporavilo još 2.099 osoba što čini ukupan broj od 26.491. To je najviši broj oporavljenih Italijana u jednom danu.

Borrelli je potvrdio da su u posljednja 24 sata preminule još 542 osobe, čime je ukupan broj povećan na 17.669.

Broj žrtava koje je Borreli naveo potvrdio je trend opadanja broja preminulih posljednjih dana.

Istakao je da se a odjeljenjima intenzivne njege nalazi 3.693 osoba, što je za 99 manje u odnosu na jučer.

Zvaničnik Svjetske zdravstvene organizacije Ranieri Guerra, koji je prisustvovao konferenciji za novinare s Borrellijem, rekao je da u Italiji “nisu u jasnom padu, ali vide da se usporavanje”.

Borrelli je rekao da je danas registrovano novih 1.195 slučajeva COVID-19.

Prema zavničnim podacima, širom zemlje testirano je 807.125 osoba.

I na području Lombardije, koja je najteže pogođena pandemijom, zabilježen je blagi pad smrtnih slučajeva. Danas je registrovano 238 smrtnih slučajeva, dok je jučer taj broj iznosio 282.

S druge strane, Italijanska konfederacija industrijalaca (Confindustria), tačnije predstavnici Lombardije, Pijemonta, Emilije-Romanje i Veneta, navode da su se složili da će ponovo otvoriti kompanije i zaštititi firme.

Stroge karantinske mjere koje se provode od 10. marta u cijeloj zemlji produžene su do 13. aprila.

Najrnji dan u Britaniji

Broj umrlih od koronavirusa u Francuskoj u posljednja 24 sata je porastao za 541, na 10.869, dok je u Velikoj Britaniji zabilježen najcrnji dan do sada.

U posljednja 24 sata od posljedica koronavirusa u Velikoj Britaniji preminulo je 938 osoba, čime je ukupan broj povećan na 7.097,

Iz Ministarstva zdravstva naveli su da se radi o rekordnom broju smrtnih slučajeva u jednom danu, od početka pandemije COVID-19.

Novooboljelih je 5.491, čime je ukupan broj povećan na 60.733.

U posljednja 24 sata testirano je još 12.959 osoba, a ukupan broj testiranih od početka pandemije iznosi 232.708.

U današnje podatke nisu uključeni slučajevi za dvije regije, u Londonu i Sjevernoj Irskoj.

U posljednjih sedam dana broj smrtnih slučajeva kretao se od 563 do 786.

Britanska vlada, koja je u prvom redu slijedila strategiju “širenja virusa u svrhu sticanja socijalnog imuniteta”, počela je uvoditi mjere nakon kritika da bi broj mrtvih mogao biti oko 300 hiljada.

Odlukama donesenim 23. marta uvedeno je ograničenje kretanja, a zatvorena su sva komercijalna preduzeća, osim supermarketa i apoteka.

Nakon što se u decembru prošle godine pojavio u Kini, koronavirus se proširio na najmanje 184 zemlje i regije, pokazali su podaci koje je prikupio američki Univerzitet “Johns Hopkins”.

Kritično u New Yorku

Broj smrtnih slučajeva povezanih sa oboljenjem Covid-19 u državi New York porastao je za 779 u posljednja 24 sata, izjavio je guverner Andrew Cuomo.

Međutim, Cuomo je naglasio da mjere socijalnog distanciranja, ipak, djeluju u kontrolisanju pandemije virusa korona, ali da se ne treba ponašati “kao da je sve prošlo”.

“Ne počinjite sa retrospektivom kao da je gotovo. Nije prošlo! Još nije gotovo!”, poručio je Cuomo u obraćanju stanovnicima New Yorka, koje je pozvao da ostanu kod kuće što je više moguće.

Broj smrtnih slučajeva usljed pandemije u New Yorka porastao je na 5.489.