Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U akciji General

U Crnoj Gori uhapšeno više osoba zbog krijumčarenja 2,5 tona kokaina

hapšenje u crnoj gori
FOTO: RTCG/Fena

Policija je prethodno pretresla njihove stanove i druge prostorije koje koriste u Crnoj Gori radi pronalaska tragova krivičnih djela i predmeta važnih za krivični postupak

Po nalogu Specijalnog državnog tužiteljstva Crne Gore, u srijedu je uhapšeno više pripadnika kriminale grupe koja se sumnjiči za krijumčarenje više od 2,5 tona kokaina iz Južne Amerike u Evropu i Australiju.

Uhapšeno je devet osoba, za šest se traga, a krivična prijava podnijeta je protiv 19 pripadnika ove kriminalne grupe koja se bavila krijumčarenjem droge.

“Po nalogu Tužiteljstva, Specijalno policijsko odjeljenje lišilo je slobode: V.U., V.M.Č., M.B., N.U., V.D., D.R., P.M., M.P. i V. P., i protiv njih, kao i protiv: R.Z., D.P., V.V., R.B., I.D. i L.D., koji su u bijegu ili nisu dostupni državnim organima i M.B., D.M., V.L. i R.P., koji su na izdržavanju zatvorske kazne, podnijelo krivičnu prijavu zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i neovlaštena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga”, priopćeno je iz Specijalnog državnog tužiteljstva Crne Gore.

Krijumčarenja opojne droge kokain iz Južne Amerike

Ističe se da je predmet krivične prijave djelovanje kriminalne organizacije koju su organizirali osumnjičeni V.U. i R.Z., a čiji su pripadnici postali ostali osumnjičeni.

Grupa je djelovala u međunarodnim okvirima, u cilju vršenja krijumčarenja opojne droge kokain iz Južne Amerike u Evropu i Australiju, brodovima, u količini od 1.570 kg, 2020. godine, koje je spriječeno od strane organa otkrivanja Kolumbije, i u količini od oko 900 kg, u 2021. godine, koje je spriječeno od strane organa otkrivanja Australije.

Otkrivanje i osiguranje dokaza o kaznenim djelima i osumnjičenima i prikupljanje svih drugih obavještenja i podataka koji mogu biti od koristi za uspješno vođenje krivičnog postupka provedeno je u višemjesečnoj kontinuiranoj saradnji i kroz međusobnu razmjenu informacija Specijalnog državnog tužilaštva i Specijalnog policijskog odjeljenja s Agencijom Evropske unije za provođenje zakona – EUROPOL, Federalnim istražnim biroom – FBI i Upravom za suzbijanje narkotika – DEA Sjedinjenih Američkih Država i Australijskom federalnom policijom – AFP, dok je dokazne i policijske mjere i radnje prema osumnjičenima, do podnošenja krivična prijave poduzimalo Specijalno policijsko odjeljenje, stoji u priopćenju.

Policija je prethodno pretresla njihove stanove i druge prostorije koje koriste u Crnoj Gori radi pronalaska tragova krivičnih djela i predmeta važnih za krivični postupak.