Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ciklon "Boris"

U Austriji proglašena područja katastrofe: Do zgrada se ide čamcima, sve je pod vodom

Foto: Screenshot/X

Ciklon “Boris” donio je obilne kiše centralnoj i istočnoj Evropi, a u poplavama je, prema jučerašnjim podacima, poginulo najmanje sedam ljudi.

U Austriji, koja je pogođena obilnim padavinama koje je centralnoj i istočnoj Evropi donio ciklon “Boris”, najteža situacija sa poplavama je u pokrajini Donja Austrija, koja je u nedjelju proglašena za područje katastrofe.

Zbog obilnih padavina saobraćaj u Beču danas je djelimično obustavljen, škole su u vanrednom režimu, mnoge ulice su zatvorene, a do nekih zgrada se može doći samo čamcem, javljaju austrijski mediji.

List Heute prenosi da je javni prijevoz u zastoju i da je podzemna željeznica djelimično zatvorena zbog kvarova metroa uslijed poplava izazvanih obilnim kišama.

Čamcem do zgrada

Bečki Kurier navodi da se u glavnom gradu Austrije do nekih zgrada može doći samo čamcem.

U Beču je do sada u nevremenu šest osoba povrijeđeno, saopćile su gradske vlasti na konferenciji za novinare u nedjelju popodne.

Stotine ljudi spašeno je tokom vikenda u Donjoj Austriji, koja je teško pogođena poplavama i proglašena za područje katastrofe.

Nevjerovatne količine kiše, ponegdje čak četiri puta veće od prosječnih vrijednosti u septembru, dovele su do izuzetno teške situacije u istočnoj Austriji.

Iako je noć između nedjelje i ponedjeljka u Donjoj Austriji bila mirna, meteorolozi su za danas prognozirali jaku kišu, navodeći da će pasti i do 60 litara kiše po kvadratnom metru.

Ciklon “Boris” donio je obilne kiše centralnoj i istočnoj Evropi, a u poplavama je, prema jučerašnjim podacima, poginulo najmanje sedam ljudi.

Vodostaj reka u centralnoj Evropi nastavlja da raste, uključujući i Dunav.

Gradonačelnik Budimpešte Gergelj Karačonji izjavio je u nedjelju da Budimpešti prijeti najveća poplava u posljednjoj deceniji.