Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

masakr kod ankare

Turska: Raste broj ubijen u terorističkom napadu, eliminisani muškarac i žena koji su izveli napad

teroristicki napad turska
FOTO: Screenshot
Eliminisani muškarac i žena, za koje se sumnja da su pripadnici PKK

Dio medija prenosi da je bila riječ o napadu bombaša samoubice. Svjedoci su rekli da su čuli eksplozije na izlazima iz tvornice u trenutku dok su radnici završavali smjene

Najmanje pet osoba je ubijeno, a 22 ih je ozlijeđeno u terorističkom napadu na tursku tvornicu aviona TUSAS kraj Ankare. Od 22 ozlijeđene osobe, samo je jedna i dalje u kritičnom stanju, rekao je ministar unutrašnjih poslova Turske Ali Yerlikaya, dodajući da su tri već otpuštene iz bolnice.

Ministar unutrašnjih poslova Ali Yerlikaya objavio je da su dvoje terorista ubijeno, žena i muškarac.

– Teroristički napad izveden je na postrojenja TUSAS-a u Kahramankazanu, Ankara. Nažalost, imamo poginulih i ozlijeđenih, napisao je. Ali Yerlikaya kasnije je objavio kako su napadači vrlo vjerovatno pripadnici ilegalne Radničke partije Kurdistana (PKK).

Među ubijenima i taksista

Turski potpredsjednik Cevdet Yilmaz kaže da je među ubijenima i jedan taksista. Nije govorio o detaljima. 

Lokalni mediji su ranije pisali da se taksi zaustavio ispred zgrade TUSAS-a u Ankari. Prevozio je napadače koji su zatim aktivirali eksploziv i počeli pucati. Turske televizije objavile su snimke naoružanih osoba kako ulaze u sjedište TUSAS-a u Kahramankazanu kod Ankare. 

Turski predsjednik Tayyip Recep Erdogan, koji je trenutno u ruskom gradu Kazanju na samitu BRICS-a, također je napad prozvao terorističkim činom. Motiv i identitet napadača zasad nisu poznati i nijedna grupa nije preuzela odgovornost.

Dio medija prenosi da je bila riječ o napadu bombaša samoubice. Svjedoci su rekli da su čuli eksplozije na izlazima iz tvornice u trenutku dok su radnici završavali smjene.

PKK se nekoliko desetljeća bori protiv turskih vlasti, a terorističkom organizacijom proglasili su ga i SAD i EU.

Turska avio industrija (TUSAS) jedna je od vodećih odbrambenih kompanija u zemlji, a među njenim projektima je i KAAN, prvi nacionalni borbeni avion Turske.

Osude napada stižu sa svih strana

Glavni sekretar NATO-a Mark Rutte osudio je napad i istaknuo da stoji uz svoju saveznicu Tursku.

Delegacija Evropske unije u Turskoj također je osudila napad. 

“Sjedinjene Države stoje uz našeg saveznika Tursku i snažno osuđuju današnji teroristički napad. Moje su misli sa žrtvama i njihovim porodicama”, rekao je američki državni sekretar Antony Blinken u objavi na društvenim mrežama.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH najoštrije osuđuje teroristički napad u Turskoj

Ministarstvo vanjskih poslova BiH najoštrije osuđuje današnji teroristički napad u Turskoj u kojem su živote izgubila četiri nedužna čovjeka.

– Naše misli su sa porodicama žrtava i svima onima koji su pogođeni ovim užasnim činom. Bosna i Hercegovina stoji uz Tursku u borbi protiv terorizma i u podršci miru i sigurnosti – objavilo je Ministarstvo na X-u.