Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Visoki komesar UN-a

Türk kaže da države moraju spriječiti genocid u Gazi

volker turk
Foto: Screenshot/ YouTube

“Prema Konvenciji o genocidu, države članice također imaju odgovornost da djeluju kako bi spriječile takav zločin, kada rizik postane očigledan”, kaže visoki komesar UN-a za ljudska prava

Visoki komesar UN-a za ljudska prava Volker Türk poziva međunarodnu zajednicu da zaštiti stanovništvo u Pojasu Gaze od ozbiljnih kršenja ljudskih prava.

-Suočavamo se sa onim što bi moglo predstavljati zločine, uključujući potencijalno proširenje na zločine protiv čovječnosti – upozorio je on u petak, misleći na izraelsku vojnu kampanju u sjevernom pojasu Gaze.

Cijelo stanovništvo na ovom području pogođeno je bombama, opsadama, raseljavanjem i glađu, rekao je UN-ov austrijski diplomata. Ljudi su u opasnosti od hapšenja ili upucavanja. Međutim, također je “potpuno neprihvatljivo” da palestinske oružane grupe dovode svoj narod u opasnost miješajući se s civilima, naglasio je.

Türk je podsjetio da države nisu samo dužne poduzeti mjere protiv ratnih zločina.

-Prema Konvenciji o genocidu, države članice također imaju odgovornost da djeluju kako bi spriječile takav zločin, kada rizik postane očigledan – rekao je on.

On je uputio direktan apel šefovima država i vlada, pozivajući ih da “zaštitu civila i ljudskih prava stave na prvo mjesto, a ne da napuštaju taj minimum humanosti”.