Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Trumpov sin sastao se sa ruskom advokaticom tokom očeve kampanje

donald trump junior333

Sin američkog predsjednika Donalda Trumpa, Donald Trump mlađi, pristao se sastati s ruskom advokaticom tokom izborne kampanje 2016. godine nakon što su mu obećane kompromitirajuće informacije o Hillary Clinton, izvijestio je New York Times u nedjelju, pozivajući se na riječi tri savjetnika u Bijeloj kući.

Kako je javio New York Times, tadašnji predsjednik Trumpove kampanje Paul Manafort i Trumpov zet Jared Kushner također su prisustvovali ovom sastanku koji je održan u Trump Toweru 9. juna 2016. godine, dvije sedmice nakon što su Republikanci nominirali Trumpa za predsjedničkog kandidata, prenosi Reuters.

U saopćenju na koje se NY Times poziva, Donald Trump mlađi je priznao da se sastao s advokaticom Natalijom Veselnickajom.

– Nakon što su oni razmijenili par prijateljskih riječi, ta žena je kazala da ima informacije da pojedinci povezani s Rusijom finansiraju Demokratski nacionalni odbor i podržavaju gospođu Clinton. Njene izjave su bile nejasne, neodređene i nisu imale smisla. Nikakvi detalji ni podaci nisu pruženi niti ponuđeni. Ubrzo je postalo jasno da ona nije imala nikakve značajne informacije – navodi se u saopćenju.

Trump mlađi je rekao da je Veselnickaja zatim skrenula razgovor na usvajanje ruske djece i američki zakon koji na crnu listu stavlja Ruse koji se povezuju s navodnim kršenjima ljudskih prava.

Predsjednik Trump “nije znao niti je prisustvovao” ovom sastanku, navodi se u email saopćenju Marka Coralla, glasnogovornika Trumpovog pravnog tima.

Kako javlja AP, iz Kremlja negiraju da su znali za ovu advokaticu ili za bilo kakav sastanak između nje i Trumpovog tima.