Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Trump: U borbi protiv ISIS-a sarađivat ćemo sa svim saveznicima

Donald_Trump_2

Predsjednik SAD-a Donald Trump prilikom prvog obraćanja američkom Kongresu najavio je saradnju sa svim saveznicima u borbi protiv terorističke organizacije ISIS, javlja Anadolu Agency (AA).

Trump je tom prilikom podjsetio i na korake poduzete na polju ekonomije.

Osim toga, novi američki predsjednik je ponovio obećanje o borbi protiv terorističke organizacije ISIS i ilegalnih imigranata u zemlji te naglasio kako želi postići jedinstvo u zemlji.

Najavio je i mjere za koje smatraju da su potrebne kako bi se uspostavila sigurnost u SAD-u te podsjetio na terorističke napade u toj zemlji i Evropi i ponovio odlučnost na borbu protiv ISIS-a.

”Radit ćemo sa svim prijateljima i saveznicima, uključujući i one u islamskom svijetu kako bismo sa lica zemlje otklonili ovog podlog neprijatelja”, poručio je Trump.

Izjavio je kako je Ministarstvu odbrane SAD-a (Pentagon) naredio da pripremi plan kako bi ISIS koji usmrćuje žene, muškarce i djecu bez obzira na vjersku pripadnost, bio pobijeđen.

Osim toga, dodao je kako su počeli sa aktivnostima za ozbiljnim povećanjem budžeta Pentagona.

”Želim da bude pripremljen jedno od najvećih povećanja budžeta u američkoj historiji i da pošaljem budžet Kongresu koji će nanovo izgraditi vojsku”, dodao je Trump.

On je ponovio da će na granici sa Meksikom izgraditi zid koji bi trebao doprinijeti sigurnosti SAD-a.

”Uskoro će početi (gradnja) i kad bude gotov bit će efikasno rješenje protiv zločina i krijumčarenja droge”, izjavio je Trump.

Smatra da do sada nisu poduzeti potrebni koraci kada je riječ o zaštiti granice niti da su trenutni zakoni primjenjeni na efikasan način.

Poručio je da će njegova administracija primjenjivati te zakone.