Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Milwaukee

Trump stigao na republikansku konvenciju, trebao bi objaviti potpredsjedničkog kandidata

trump
Foto: Screenshot/ YouTube

Trump bi trebao dobiti službenu nominaciju svoje stranke na Republikanskoj nacionalnoj konvenciji, koja 15. jula počinje u Milwaukeeju u saveznoj državi Wisconsin

Donald Trump otputovao je u Milwaukee, gdje će ga republikanci ove sedmice službeno nominirati za svojeg predsjedničkog kandidata, dan nakon što je preživio pokušaj atentata.

Predsjednik Joe Biden, demokrat, naredio je reviziju sigurnosnih mjera kako bi se utvrdilo kako se 20-godišnjak s puškom AR-15 približio dovoljno blizu da puca u Trumpa u subotu. Kao bivši predsjednik, Trump ima doživotnu zaštitu Tajne službe Sjedinjenih Država.

Trump (78) je držao predizborni skup u Butleru u Pennsylvaniji – ključnoj državi na izborima 5. novembra – kada su odjeknuli pucnji, pogodivši mu desno uho. Njegovi saradnici rekli su da je samo lakše ranjen i da se osjeća dobro.

Jedna osoba u gomili je ubijena, a dvije su ranjene. Agenti tajne službe smrtno su ustrijelili osumnjičenika, objavljeno je.

Trump bi trebao dobiti službenu nominaciju svoje stranke na Republikanskoj nacionalnoj konvenciji, koja 15. jula počinje u Milwaukeeju u saveznoj državi Wisconsin.

FBI je rekao da nema poznatih prijetnji konvenciji ili bilo kome ko će prisustvovati, dok je Tajna služba rekla da ne predviđa nikakve promjene u sigurnosnom planu.

“Namjeravao sam odgoditi svoj put u Wisconsin na Republikansku nacionalnu konvenciju za dva dana, ali sam upravo odlučio da ne mogu dopustiti napadaču ili potencijalnom ubici da nas natjera na promjenu rasporeda ili bilo što drugo”, napisao je Trump 14. jula na svojoj stranici Truth Social.

Konvencija će uključivati govore republikanskih zvijezda u usponu, a Trump bi trebao objaviti svoj izbor za potpredsjedničkog kandidata. Očekuje se da će se na konvenciji iznositi stajališta stranke o temama kao što su pobačaj, imigracija i ekonomija.

FBI je identificirao Thomasa Matthewa Crooksa iz Bethel Parka u Pennsylvaniji kao osumnjičenika i rekao da se pucnjava istražuje kao pokušaj atentata. Dužnosnici FBI-ja rekli su u nedjelju da je napadač djelovao sam.

Crooks je bio registrirani republikanac, prema biračkim podacima, ali je donirao 15 dolara demokratskom političkom akcijskom odboru kada je imao 17 godina. U vrijeme pucnjave bio je zaposlen kao kuharski pomoćnik u staračkom domu.

Agencija je rekla da tek treba identificirati ideologiju povezanu s osumnjičenikom ili bilo kakve naznake problema s mentalnim zdravljem ili pronaći bilo kakav prijeteći jezik na računima osumnjičenika na društvenim mrežama.

“U Americi nema mjesta za ovu vrstu nasilja ili bilo kakvo nasilje, što se toga tiče. Pokušaj atentata je u suprotnosti sa svime za šta se zalažemo kao nacija”, rekao je Biden.

I svjetski lideri u nedelju su brzo osudili pucanje na republikanskog predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa, incident koji je izazvalo strah od daljeg političkog nasilja tokom predizborne kampanje u SAD.