Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Trump se oglasio o iranskim probama balističkih projektila

Trump

Predsjednik SAD-a Donald Trump je izjavio u četvrtak da su na stolu sve opcije protiv Teherana, kojem je američka administracija u srijedu poručila kako iranske probe balističkih projektila predstavljaju prijetnju za regiju, ali i SAD, prenosi Anadolu Agency (AA).

Nakon sastanka s privrednicima u Bijeloj kući američki predsjednik je, na pitanje novinara o mogućnosti vojnih opacija protiv Teherana, odgovorio da “ništa nije isključeno”.

Trump je putem Twittera poručio kako je Iran otvoreno upozoren u vezi s probama balističkih projektila.

“Iran je otvoreno upozoren zbog proba balističkih projektila. Trebaju biti zahvalni što je SAD postigao taj strašni sporazum s njima”, napisao je Trump.

Podsjetimo, savjetnik za nacionalnu sigurnost u Bijeloj kući Michael Flynn je izjavio u srijedu kako iranske probe balističkih projektila predstavljaju prijetnju za regiju, ali i SAD.

“Danas otvoreno upozoravamo Iran”, rekao je Flynn na dnevnoj konferenciji za medije u Bijeloj kući.

Istakao je također kako administracija Donalda Trumpa nije zadovoljna postupcima Irana u posljednje vrijeme.

Podsjetimo, Iran je prije nekoliko dana izveo novu probu balističkih projektila.

Flynn je istakao da su iranske probe balističkih projektila protivne rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a.

“Obamina administracija je bila neuspješna u pogledu odgovora na zlonamjerne korake Teherana. Međutim, Trumpova administracija osuđuje postupke koji dovode u rizik sigurnost, mir i stabilnost Bliskog istoka, kao i same živote Amerikanaca”, rekao je Flynn.