Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Trump potpisao novu uredbu za migrante iz koje je uklonjen Irak

trump45

Predsjednik SAD-a Donald Trump je danas potpisao revidiranu uredbu o migrantima iz koje su izuzeti državljani Iraka, javlja Anadolu Agency (AA).

Podsjetimo, Trumpovu raniju odluku o zabrani putovanja u Sjedinjene Američke Države (SAD) građanima sedam, većinom muslimanskih zemalja, odbacio je američki sud.

Na popisu zemalja čiji državljani 90 dana neće moći putovati u SAD ostali su Iran, Libija, Sirija, Somalija, Sudan i Jemen.

Irak je, navodno, uklonjen s liste, jer je iračka vlada uvela dodatne mjere kontrole imigracijske procedure kao i zbog zajedničke borbe protiv ISIS-a.

Nova izvršna uredba neće zahvatiti niti desetine hiljada stalnih stanovnika SAD-a, vlasnika zelenog kartona, iz navedenih zemalja.

Izvršna uredba od 27. januara zabranjivala je ulazak u SAD državljanima sedam zemalja s muslimanskom većinom u periodu od 90 dana, izbjeglicama 120 dana, a sirijskim izbjeglicama trajno.

Pojedini američki mediji pišu kako se Trump odlučio na novu verziju uredbe, jer smatra da će je tako lakše braniti na sudovima.