Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

izbori u sad

Trump ne smije na revanš: Neću učestvovati u još jednoj izbornoj debati sa Harris

Foto: Win McNamee/NEWSCOM/Pixsell

Kamala Harris pozvala je Trumpa na drugu predizbornu debatu u oktobru, manje od sat vremena nakon završetka prve debate dvoje kandidata na TV ABC News ranije ove sedmice.

Bivši predsjednik SAD i kandidat republikanaca na predsjedničkim izborima Donald Trump izjavio je da neće učestvovati u još jednoj izbornoj debati sa svojom suparnicom iz redova demokrata potpredsjednicom Kamalom Harris.

“Treće debate neće biti”, napisao je Trump na svojoj društvenoj mreži Truth Social, prenio je Reuters.

Kamala Harris pozvala je Trumpa na drugu predizbornu debatu u oktobru, manje od sat vremena nakon završetka prve debate dvoje kandidata na TV ABC News ranije ove sedmice.

Tokom svog govora na predizbornom skupu u Charlotteu, Harris je izrazila uvjerenje da ona i Trump ”duguju biračim makar još jednu debatu”. Prvu debatu Trumpa i Harris pratilo je gotovo 60 miliona TV gledalaca.

Prije nego što je učestvovao u debati sa Harris, Trump je učestvovao i u debati protiv predsjednika SAD i tadašnjeg kandidata Demokratske partije Josepa Bidena.

Vodi Kamala Harris

Kamala Harris vodi u odnosu na Trumpa sa 47 prema 42 posto, pokazuju rezultati ankete koje su sproveli Reuters i Ipsos.

Dvodnevna anketa pokazala je da Haris ima pet procentnih poena prednosti među registrovanim biračima, nešto malo iznad četiri poena prednosti koju je imala u odnosu na Trumpa u anketi Reuters/Ipsosa od 21. do 28. augusta.

Među glasačima koji su kazali da su čuli bar nešto o debati održanoj u utorak, 53 posto je navelo da je Harris pobijedila, a 24 posto da je pobijedio Tramp.

Oko 52 posto onih koji su upoznati sa debatom navelo je da je Tramp posrnuo i da nije djelovao oštro, dok je 21 posto to kazalo za Harris.

Među republikanskim glasačima, svaki peti je rekao da Trump nije djelovao oštro.

Anketa je obuhvatila 1.690 odraslih Amerikanaca širom zemlje, uključujući 1.405 registrovanih birača i ima marginu greške od oko tri procentna poena za registrovane birače.