Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Fox Business

Trump ima novu teoriju: Biden bio prisiljen napustiti izbornu utrku zbog državnog udara

donald trump
FOTO: Screenshot
Donald Trump

Nominacija potpredsjednice Harris, iako to mnogi nisu očekivala, potpuno je okrenula predizbornu kampanju

Američki predsjednik Joe Biden bio je prisiljen odustati od predizborne kampanje zbog državnog udara, ustvrdio je to republikanski predsjednički kandidat Donald Trump.

– Bio je to zapravo državni udar predsjednika, ako bolje razmislite. Ima 14 miliona glasova. Vodio je kampanju godinu dana, i na kraju je pobijedio, a oni su ga izbacili. Rekli su – ili izlazi sada ili ćemo te izvući na teži način. Rekli su – postoji lak i težak način, Joe, i on je izašao i smjestili su tu ženu (potpredsjednicu Kamalu Harris) koja je neuspjeli kandidat – izjavio je Trump u intervjuu za televizijski kanal Fox Business.

Američki predsjednički izbori bit će održani 5. novembra. Biden je trebao ostati na vrhu demokratske liste, ali nakon njegovog lošeg nastupa u televizijskoj debati protiv republikanca Donalda Trumpa 27. juna pojačali su se pozivi, posebno među demokratima, da aktuelni predsjednik napusti utrku.

Biden je 21. jula odlučio odustati od kampanje za reizbor i podržao imenovanje Harris za stranačkog predsjedničkog kandidata.

Nominacija potpredsjednice Harris, iako to mnogi nisu očekivala, potpuno je okrenula predizbornu kampanju. Trump je podsjećamo, preživio pokušaj atentata i prve procjene su bile da će bez problema doći do pobjede. No, Harris je za kratak period nakon nominacije stekla simpatije američkih glasača i prema anketama potpuno vratila neizvjesnost u predsjedničku utrku.