Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

rasni napadi

Trump: Harris je odjednom postala “promijenila ploču” i postala crnkinja 

Foto: Pixsell

Majka Kamale Harris bila je Indijka, a njen otac je Jamajčanin i oboje su emigrirali u Sjedinjene Američke Države

Republikanski predsednički kandidat u SAD Donald Trump izjavio je da mu nije jasno da li je potencijalna demokratska predsjednička kandidatkinja Kamala Harris Indijka ili Afroamerikanka, jer se, kako tvrdi, prvobitno predstavljala kao “crnkinja”, a “sada je promijenila ploču”.

-Ona je uvijek bila indijskog porekla i sama je promovisala indijsko naslijeđe, a sada želi da bude poznata kao crnkinja. Pa ne znam da li je Indijka ili je crnkinja. Poštujem je u svakom slučaju, ali ona očigledno ne, jer prvo je bila Indijka, a onda je napravila zaokret i sada je postala crnkinja, rekao je Trump na skupu Društva afroameričkih novinara, prenosi CNN.

Trumpovi rasni napadi

Majka Kamale Harris bila je Indijka, a njen otac je Jamajčanin i oboje su emigrirali u Sjedinjene Američke Države.

Harris je rođena u Aucklandu, u Kaliforniji i pohađala je Univerzitet Howard u Washingtonu.

Ona je prva žena, prva Afroamerikanka i prva žena iz južne Azije koja je postala potpredsjednica SAD.

Ovo nije prvi put da je Trump napao svoje protivnike na temelju rase. Lažno je optužio Baracka Obamu, prvog crnog predsjednika, da nije rođen u SAD-u. Također je napao bivšu ambasadoricu u UN-u i svoju republikansku protukandidatkinju Nikki Haley lažno tvrdeći da ona ne može biti predsjednica jer njezini roditelji nisu bili američki državljani kad se rodila.