Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

munjevit napad

Totalni haos u regiji Kursk, ruski dopisnik: Ukrajinci su ušli u grad, Sudzha je okupirana

sudzha mapa kursk rat u ukrajini
FOTO: Twitter
Trenutana mapa, desetine ruskih vojnika se predalo

Ruski predsjednik Vladimir Putin danas je održao hitan sastanak Vijeća sigurnosti Ruske federacije

“Sudzha, regija Kursk, teritorij Rusije privremeno je okupirala Ukrajina. Naselje je prešlo pod kontrolu ukrajinskih oružanih snaga”, objavio je večeras nešto iz 18 sati po našem vremenu ruski vojni dopisnik Romanov na svom Telegram kanalu.

Ruski vojni bloger Romanov je ranije tokom dana objavio da se vodi bitka oko grada Sudzha.

“Neprijatelj opkoljava naselje, dovlačeći oklopna vozila. Odbrambene snage ruskih oružanih snaga nemaju nikakvu komunikaciju. Ukupna površina područja ruske regije Kursk koju je okupirao neprijatelj je najmanje 90 kilometara kvadratnih. Dvije brigade ukrajinskih oružanih snaga ušle su na područje Kurske regije, dok neprijatelj ima rezervu od najmanje 8 brigada”, napisao je Romanov dana oko podneva.

Po svemu sudeći ukrajinske snage su bez većih problema i otpora ušle u grad.

Podsjećamo, ukrajinske snage jučer su ušle u područje regije Kursk i započele veliku operaciju u tom dijelu Rusije. Tokom prodora ukrajinskih snaga veliki broj ruskih vojnika se predao. Snimke predaje desetina ruskih vojnika preplavile su internet.

Ruski Z-kanali potvrdili su danas da su Oružane snage Ukrajine preuzela kontrolu nad plinskom mjernom stanicom Sudzha u regiji Kursk.

Ova stanica je važan granični objekt za transport ruskog plina u Evropu. Stanica se nalazi nekoliko u predgrađu Sudzhe, na zapadnoj strani.

Putin sazvao sastanak Vijeća sigurnosti RF

Ruski predsjednik Vladimir Putin danas je održao hitan sastanak Vijeća sigurnosti Ruske federacije. Na sastanku je zatražio da se situacija u kurskoj regiji hitno riješi. No, po svemu sudeći to baš i ne ide lako. Naprotiv, Ukrajinci i dalje napreduju.

Za 30 sati od početka akcije okupirali su više od 100 kvadratnih kilometara Rusije. Prema ukrajinskim izvorima njihove snage već su okupirale oko 350 kvadratnih kilometara Rusije.

Hitnom sastanku prisustvovali su premijer Belousov, ministar odbrane Shoigu, direktor FSB  Bortnikov i načelnik štaba Ruske vojske Gerasimov.

Gerasimov je danas Putinu rekao da je napredovanje ukrajinske vojske zaustavljeno

Načelnik Glavnog štaba Oružanih snaga Ruske Federacije Valerij Gerasimov na hitnoj sjednici Vijeća sigurnosti RF danas je tvrdio da je “napredovanje ukrajinskih oružanih snaga duboko u Rusiju u smjeru Kurska zaustavljeno.”

Gerasimov danas na sastanku s Putinom nije spominjao desetine ruskih vojnika koji su se predali, a što je potvrđeno i snimcima s terena. 

“Gubici ukrajinskih oružanih snaga tokom operacije na granici Kurske oblasti iznosili su 315 ljudi, od kojih je najmanje 100 ubijeno, ostali su ranjeni.”, rekao je Gersimov dana pred Putinom i obećao:

“Operacija će biti završena porazom neprijatelja i izlaskom na državnu granicu Ruske Federacije.” 

Pogledajte lice Putina, i ostalih dok su slušali izlaganje prvog čovjeka Ruske vojske.

Ruski Telegram kanal Rybar: Situacija se nastavlja pogoršavati

Ruski vojni telegram kanal Rybar u svom izvještaju iz regije Kursk navod da se vode “borbe u Sudzhi, ali i da Ukrajinci napreduju  prema mjestu Korenevo, koje je na zapdnoj srani tog dijela fronta.

“Situacija u regiji Kursk nastavlja se pogoršavati: tokom proteklog sata primljeno je nekoliko potvrda o barem djelomičnoj kontroli Ukrajinske vojske nad gradom Sudzha, kao i napredovanje neprijateljske  oklopne grupe do Koreneva. 

“Jedinice ukrajinskih oružanih snaga ušle su u zapadna predgrađa Sudzhe. Samo središte naselja, smješteno u nizinskom dijelu, nalazi se u „sivoj zoni“. Ruske trupe zadržavaju kontrolu nad istočnim dijelom grada koji se nalazi na brdu”, objavio je Rybar.

“U isto vrijeme, ukrajinske formacije napredovale su južno od Sudzhe U ovom području je potvrđeno zauzimanje naselja Gornal, Guevo i Kurilovka od strane ukrajinskih oružanih snaga. Graničari i jedinice Ruske nacionalne garde izvode protunapad.”

sudzha kursk rat u ukrajini
FOTO: Rybar
Mapa ruskog kanala Rybar kada je front u regiji Kursk u pitanju. Ukrajinci produru na nekoliko pravaca

“U sjeverozapadnom sektoru ukrajinske formacije također su proširile zonu kontrole. Zauzeto je selo Leonidovo i selo Ljubimovka. U isto vrijeme ruske trupe pokušale su izvršiti protunapad u smjeru obližnje farme Zeleny Shlyakh, ali nisu uspjele osloboditi selo. “

“Jedna od ukrajinskih oklopnih grupa od nekoliko jedinica tehnike izvršila je snažno izviđanje duž autoceste Rylsk-Sudzha, uspjevši doći do predgrađa radničkog naselja Korenevo, koje se nalazi otprilike 30 km jugoistočno od Rylska. U ovom trenutku ruske trupe napadaju ukrajinske formacije i bore se na autocesti, pokušavajući spriječiti neprijatelja da zauzme administrativno središte okruga Korenjevski.“

“Drugi dan ukrajinskog udara u regiji Kursk, situacija je i dalje teška: duge pripreme neprijatelja za napad, nažalost, urodile su plodom. Neprijateljska inženjerijska oprema šalje se na dijelove ruskog teritorija koje su okupirale ukrajinske oružane snage za opremanje odbrambenih utvrda.”, piše isti izvor.

Meta Ukrajinaca je važna željeznička komunikacija?!

I dalje ne poznanica šta je cilj munjevitog upada ukrajinske vojske duboko u rusku teritoriju. Ukrajinci za sada ne daju puno informacija, baš kao ni ruski izvori. No, prema analitičarima, moguće da je u pitanju važna željeznička komunikacija kojom Rusi vrše transport snaga na Kharkivski front.

Ta se pruga nalazi nekoliko kilometara od grada Sudzha.

zelejznica kursk
FOTO: Twitter

Sudzha

Sudzha je grad i administrativni centar Sudžanskog okruga u Kurskoj oblasti, Rusija, koji se nalazi na rijekama Sudzha i Oljošnja, 105 kilometara jugozapadno od Kurska, administrativnog centra oblasti. Sudzha ima populaciju od 5.127 ljudi.