Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

nakon eksplozije

Toksični oblak nad Leverkusenom: Jedna osoba poginula, traže se nestali

leverkusen

Istraga o uzrocima eksplozije još nije počela jer je i dalje u toku sanacija mjesta eksplozije i požara

Snažna eksplozija pogodila je jutros područje njemačkog grada Leverkusena, u kojem se nalazi i hemijski koncern Bayer. Jedna osoba je poginula, 31 je povrijeđena, petero teško, a četiri osobe su nestale i traje potraga za njima.

Eksplozija, koju su registrirali seizmografi udaljeni 40 kilometara, izazvala je oblak toksičnog dima nad Leverkusenom. Stanovnici su pozvani da zatvore prozore, ne izlaze van i da ne jedu povrće i voće iz vrtova. Zatvorena su dječja igrališta, no mjerenja pokazuju da je onečišćenje u “zelenoj zoni”, objavile su lokalne vlasti.

Alarm je izdan i za 60 kilometara udaljeni Dortmund. Uzrok eksplozije u spalionici otpada Buerrig zasad je nepoznat.

Policija u Leverkusenu je zatvorila obližnju autocestu i pozvala građane da koriste sporedne putove i oslobode ceste za hitne službe.

Broj povrijeđenih nakon eksplozije porastao je na 31, javljaju lokalni mediji. Pet osoba je na odjelu intenzivne njege, a za četiri se i dalje traga.

Jedna osoba je poginula.

Istraga o uzrocima eksplozije još nije počela jer je i dalje u toku sanacija mjesta eksplozije i požara.

Hrvat iz Leverkusena za N1 je opisao stanje nakon eksplozije.

Rekao je kako je štab Leverkusena javio je da je kvaliteta zraka dobra, no prozori i dalje trebaju biti zatvoreni te se još ne smije jesti hrana iz vrta. Istražuje se i je li kiša bila u kontaktu s hemikalijama.

“Stožer nam je rekao da moramo zatvoriti prozore i da ne smijemo jesti ništa iz vrta jer može imati neke hemikalije, ali to će se dodatno utvrditi krajem sedmice”, kaže Maršić.

Uzrok se i dalje istražuje. “Njemački mediji javljaju da su neki radnici prije eksplozije vidjeli nešto plavo, kao neki blic”, rekao je.