Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

barabarski napad

Teško gradu koji Rusi zovu “ruski”: Noćas su razorili istorijski centar Odese, srušili su i Saborni hram

odesa
FOTO: Twitter
Rusi su uspjeli srušiti i zapaliti pravoslavni hram Preobraženja

Od 4:00 ujutro utvrđeno je da je od neprijateljskog granatiranja grada Odese jedna osoba ubijena, a 22 su ranjene, uključujući četvoro djece

U noćašnjem ponovnom ruskom raketiranju lučkog grada Odese jedna osoba je poginula, a 22 su ranjene, uključujući četvero djece, saopštili su ukrajinske snage sigurnosti.

“U noći s 22. na 23. jula ruske snage izvele su još jedan masovni napad na teritoriju Odese i regije. Od 4:00 ujutro utvrđeno je da je od neprijateljskog granatiranja grada Odese jedna osoba ubijena, a 22 su ranjene, uključujući četvoro djece”, stoji u poruci objavljenoj na Telegramu.

Prema navodima policije, od raketiranja su oštećeni i uništeni objekti civilne infrastrukture, višespratnice i privatni stambeni objekti, te automobili građana. Mnoge kuće imaju oštećene fasade i krovove, razbijene prozore.

Oštećen je i jedan od vjerskih objekata u centru Odese, gdje je izbio požar. Radi se o Sabornom hram Preobraženja u Odesi.

Na drušvenim mrežama objavljeni sni snimci posljedica noćnog napada Rusa.

Sudeći prema snimcima Rusi su noćas gađali istorijski centar Odese, koji se nalazi na UNESCO-vom popisu svjetske baštine.

“Rakete na mirne gradove, na stambene zgrade, katedralu… Za rusko zlo nema opravdanja. Kao i uvijek, ovo zlo će izgubiti. A odmazde ruskim teroristima za Odesu će svakako biti. Oni će osjetiti odmazdu”, poručio je jutros ukrajinski predsjednik Zelenski.

“Svima stradalima u ovom posljednjem terorističkom napadu pruža se pomoć. Zahvalan sam svima koji pomažu ljudima i svima koji su s Odesom u mislima i emocijama. Prebrodit ćemo ovo. Vratit ćemo mir. A za to moramo pobijediti rusko zlo”, poručio je Zelenski.