Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Teška suša u Amazonu, vodostaji reka na kritično niskim nivoima

Foto: X

Pored suša, velika briga su požari

Amazonski basen suočava se sa jednom od najtežih suša, jer su vodostaji mnogih rijeka uveliko na kritično niskim nivoima, što je navelo vlade da predvide vanredne mere za rješavanje problema.

“Basen se suočava sa jednom od najtežih suša u posljednjih nekoliko godina. U nekoliko rijeka u jugozapadnom Amazonu nivoi vode su najniži koji su zabilježeni za ovo doba godine. Do sada su najviše pogođene Bolivija, Peru i Brazil”, navodi se izvještaju koju je jučer izdala Organizacija sporazuma o saradnji Amazona, čiji su članovi Bolivija, Brazil, Kolumbija, Ekvador, Gvajana, Peru, Surinam i Venecuela, prenosi AP.

Historijski gledano, najsušniji mjeseci su august i septembar, kada su požari na vrhuncu, dodato je u izvještaju.

Veliki broj požara

Brazilska federalna agencija za vodu u ponedeljak je objavila nestašicu vode u dva velika sliva, Madeiri i Purusu, koji pokrivaju područje skoro veličine Meksika.

Narednog dana, brazilska država Akre proglasila je vanredno stanje zbog predstojeće nestašice vode, a isto su učinile i još neke države.

Ti koraci preduzeti su više od dva mjeseca ranije nego što je to bio slučaj prošle godine, kada je veći dio basena Amazona pretrpio najgoru sušu u historiji, ubivši desetine riječnih delfina i izolujući hiljade ljudi koji su zavisili od vodenog transporta.

Pored suša, velika briga su požari.

Od januara do kraja jula bilo je oko 25.000 požara, što je najveći broj u ovom periodu godine u skoro dvije decenije.