Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Napeto stanje

Teheran: Samo bi sporazum o prekidu vatre u Gazi odvratio Iran od odmazde nad Izraelom

dronovi iran
Foto: Screenshot/X
Arhiva

Iransko ministarstvo vanjskih poslova u utorak je saopćilo da su pozivi na suzdržanost “u suprotnosti s načelima međunarodnog prava”.

Samo bi sporazum o prekidu vatre u Gazi koji bi proizašao iz očekivanih razgovora ove sedmice mogao zadržati Iran od direktne odmazde protiv Izraela za atentat na čelnika Hamasa Ismaila Haniyeha na njegovom tlu, saopćili su trojica visokih iranskih zvaničnika.

Iran je obećao oštru reakciju na ubistvo Haniyeha, koje se desilo dok je posjetio Teheran krajem prošlog mjeseca, i za koje je optužio Izrael. Izrael nije ni potvrdio ni demantirao svoju umiješanost.
Američka mornarica rasporedila je ratne brodove i podmornicu na Bliski istok kako bi ojačala izraelsku odbranu.

Jedan od izvora, visoki iranski sigurnosni zvaničnik, kazao je da će Iran, skupa sa saveznicima poput Hezbollaha, pokrenuti direktan napad ako pregovori o Gazi propadnu ili smatra da Izrael odugovlači s pregovorima.

Izvori nisu rekli koliko dugo će Iran dopustiti da pregovori napreduju prije nego što odgovori.
S povećanim rizikom od šireg rata na Bliskom istoku nakon ubistava Haniyeha i zapovjednika Hezbollaha Fuada Shukra, Iran je posljednjih dana bio uključen u intenzivan dijalog sa zapadnim zemljama i Sjedinjenim Državama o načinima podešavanja odmazde, saopćili su izvori koji su svi govorili pod uslovom anonimnosti zbog osjetljivosti teme.

U komentarima objavljenim u utorak, američki ambasador u Turskoj potvrdio je da Washington traži od saveznika da pomognu u uvjeravanju Irana da deeskalira napetosti.

Tri regionalna vladina izvora opisala su razgovore s Teheranom kako bi se izbjegla eskalacija prije pregovora o prekidu vatre u Gazi, koji bi trebali započeti u četvrtak ili u Egiptu ili u Kataru.

Nadamo se da će naš odgovor biti tempiran i izveden na način koji neće naškoditi potencijalnom prekidu vatre – saopćila je iranska misija pri UN-u u petak.

Iransko ministarstvo vanjskih poslova u utorak je saopćilo da su pozivi na suzdržanost “u suprotnosti s načelima međunarodnog prava”.