Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

UN zabrinut

Talibani zabranili ženama da govore van kuće: “Potresna vizija budućnosti Afganistana”

afganistan zene
Foto: Screenshot/ YouTube

UN je ranije saopćio da je zvanično priznanje Talibana kao legitimnih vladara Afganistana gotovo nemoguće, sve dok ograničenja za žene i devojke ostaju na snazi

Novi talibanski zakoni o poroku i vrlini, koji uključuju zabranu ženskih glasova i golih lica u javnosti, daju “potresnu viziju” budućnosti Afganistana, upozorila je šefica misije Ujedinjenih nacija (UN) u toj zemlji Roza Otunbayeva.

Otunbayeva je rekla da zakoni pooštravaju ionako nepodnošljiva ograničenja prava žena i djevojaka, pri čemu se čak i zvuk ženskog glasa izvan kuće očigledno smatra kršenjem javnog morala.

Talibanski vladari u Afganistanu su prošle srijede izdali prvi set zakona “za sprječavanje poroka i promoviranje vrline”, koji uključuju zahtjev da žena sakrije svoje lice, tijelo i glas kad je van kuće.

Zakoni omogućavaju Ministarstvu za poroke i vrline da regulira ponašanje i da izriče kazne poput upozorenja ili hapšenja, ako njegovi zaposlenici utvrde da je neko prekršio zakone.

Misija UN-a je saopćila da proučava novi ratificirani zakon i njegove implikacije na Afganistance, kao i njegov potencijalni uticaj na UN i humanitarnu pomoć.

Otunbayeva bi 18. septembra trebala podnijeti izvještaj Vijeću sigurnosti UN-a o situaciji u Afganistanu, tačno tri godine nakon što su talibani zabranili školovanje djevojčicama nakon šestog razreda.

Talibanski zvaničnici nisu bili dostupni za komentar, ali u izjavi koju je 25. augusta emitirala državna televizija RTA, zamjenik ministra Mohamed Kaled Hanafi rekao je da niko nema pravo kršiti prava žena na osnovu neprikladnih običaja.

“Posvećeni smo da osiguramo sva prava žena zasnovana na islamskom zakonu i svako ko ima pritužbu u tom pogledu bit će saslušan i riješen”, dodao je on.

Vrhovni vođa talibana Hibatulah Akhundzada rekao je prošle godine da je ženama u Afganistanu omogućen “udoban i prosperitetan” život, usprkos uredbama koje im zabranjuju pristup mnogim javnim prostorima, obrazovanje i većinu poslova.

UN je ranije saopćio da je zvanično priznanje Talibana kao legitimnih vladara Afganistana gotovo nemoguće, sve dok ograničenja za žene i devojke ostaju na snazi.

Iako nijedna zemlja ne priznaje talibansku vladu, mnogi u regionu imaju veze s njima.