Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nizale se kontroverzne izjave

Svega je bilo na predizbornom skupu Donalda Trumpa u New Yorku

Foto: Screenshot

Bivši predsjednik također je pogrešno izjavio da Bidenova administracija nije imala novca da odgovori na nedavni uragan u Sjevernoj Karolini jer su “potrošili sav svoj novac dovodeći ilegalne imigrante, dovozeći ih prekrasnim mlaznim avionima”..

Republikanski predsjednički kandidat Donald Trump predvodio je jučer predizborni skup u njujorškom Madison Square Gardenu, a isti je započet nizom vulgarnih i rasističkih izjava saveznika bivšeg američkog predsjednika.

Poređenja sa zloglasnim nacističkim skupom

Događaj u Madison Square Gardenu, u centru Manhattana, povukao je poređenja sa zloglasnim nacističkim skupom održanim u areni 1939.

Tim Walz, protukandidat Kamale Harris, rekao je da postoji “direktna paralela” između ta dva događaja, i Nacionalni odbor Demokratske stranke projicirali su slike na vanjskoj strani zgrade u nedjelju ponavljajući tvrdnje Trumpovog bivšeg šefa štaba da je Trump “hvalio Hitlera”.

Svakako je postojao mračni ton tokom višesatnog skupa, s jednim govornikom koji je Portoriko, dom za 3,2 miliona američkih građana, opisao kao “otok smeća”, konzervativni voditelj, koji je dobio otkaz na FOX-u i koji je jedini američki novinar koji je intervjuisao Vladimira Putina nakon invazije na Ukrajinu, Tucker Carlson ismijavao je Harrisin rasni identitet, radijski voditelj je Hillary Clinton opisao kao “bolesnu gaduru”, a Trumpov prijatelj iz djetinjstva s raspelom koji je izjavio da je Harris “antikrist”, piše The Guardian.

“Otok smeća”, “antikrist”…

Američki milijarder Elon Musk, koji podržava Trumpovu kandidaturu za ponovni izbor na svojoj platformi X, golemim bogatstvom i novčanim darovima koji su već pokrenuli i neka pravna pitanja, pozdravljen je na pozornici uzvikivanjem “Elon”. “Ovo je vrsta pozitivne energije kakva je Amerika”, rekao je Musk.

Ratobojno raspoloženje nije se promijenilo ni nakon što je Trump počeo govoriti, jer je bivši predsjednik brzo ponovio svoje obećanje da će “pokrenuti najveći program deportacije u američkoj historiji.

Trump je nastavio s čestim naklapanjima o imigraciji i ustvrdio da je divlja venecuelanska zatvorska banda zauzela Times Square, što će biti iznenađenje za svakoga ko je nedavno posjetio njujoršku znamenitost. Bivši predsjednik također je pogrešno izjavio da Bidenova administracija nije imala novca da odgovori na nedavni uragan u Sjevernoj Karolini jer su “potrošili sav svoj novac dovodeći ilegalne imigrante, dovozeći ih prekrasnim mlaznim avionima”..

Ne takmičimo se protiv Kamale

Trumpove uobičajene distopijske prijetnje bile su u ponudi, dok je 78-godišnjak širio svoje tvrdnje o “unutrašnjem neprijatelju” – grupi političkih protivnika za koje je rekao da će koristiti vojsku ako budu izabrani.

“Jednostavno se ne takmičimo protiv Kamale. Mislim da mnogi naši političari večeras ovdje znaju to. Ona ne znači ništa, ona je ukrasna slika i to je sve što ona jest. Takmičimo se protiv nečega daleko većeg od Joea ili Kamale i daleko moćnijeg od njih, a to je masivni, opaki radikalno-ljevičarski stroj koji vodi današnju demokratsku stranku. Oni su samo izložbeni primjerci”, kazao je.