Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Suđenje u Francuskoj

Suprugu drogirao i zvao muškarce da je siluju: Među silovateljima vijećnik, policajac, vojnik…

pelicot sudjenje francuska
Foto: Screenshot/ YouTube

Gisele je saznala za zlostavljanje tek 2020., nakon što ju je obavijestila policija

Početkom sedmice počelo je suđenje muškarcu koji je optužen da je drogirao svoju suprugu i pozvao više od 80 muškaraca da je siluju. Ovaj užas je trajao više od deset godina, a nesretna žena nije ni bila svjesna da je u vlastitom domu seksualno zlostavljaju nepoznati muškarci.

Njen suprug, Dominique Pelicot (71) je pronalazio nepoznate osobe preko interneta i zatim ih vrbovao da dođu u njegov dom i zlostavljaju suprugu koja sada ima 72 godine. Uz njega optuženo je još 50 muškaraca kojima se također sudi na sudu u Avignonu. Žrtva, koja je došla na sud u pratnji svoje troje djece, je tražila da suđenje bude javno jer bi njeni zlostavljači voljeli ostati aninimni, piše Guardian, a prenosi Dnevnik.hr.

Policija je utvrdila kako je Pelicot supruzi Gisele stavljao smrvljene tablete za spavanje i antidepresive u večeru ili vino u njihovom domu u Mazanu u Provansi. Žena je silovana najmanje 92 puta, kako je navedeno.

Gisele je saznala za zlostavljanje tek 2020., nakon što ju je obavijestila policija.

“Suđenje će za nju biti pravo mučenje”, rekao je njen advokat Antoine Camus, budući da će prvi put vidjeti snimke zlostavljanja.

Istraga nad njezinim suprugom počela je slučajno, 2020. godine kada ga je zaštitar uhvatio kako u trgovačkom centru snima ženama ispod haljina. Policija je zatim na njegovom računaru pronašla 20 hiljada fotografija i videosnimki na kojima se nalazila njegova supruga bez svijesti.

Među silovateljima vijećnik, vojnik, vatrogasac, bivši policajac…

Zlostavljanje je navodno počelo 2011. godine. Istražitelji su također pronašli komunikaciju na internetu tokom koje je Dominique Pelicot vrbovao nepoznate osobe da dođu u njegov dom i siluju suprugu. Navodno nije bilo razmjene novca.

Optuženi je policiji priznao da je supruzi davao snažna sredstva za smirenje, uključujući i lijekove za anksioznost. Utvrđeno je da je samo u jednoj godini nabavio 450 tableta za spavanje. Optuženi silovatelji, u dobi su između 26 i 74 godine, a većinom su napastovali ženu u jednom navratu, dok su je neki silovali i do šest puta. Među 50 muškaraca kojima se sudi su i lokalni vijećnik, medicinski tehničari, novinar, bivši policajac, zatvorski čuvar, vojnik, vatrogasac i državni službenik, od kojih su mnogi živjeli u okolini Mazana, grada s oko 6000 stanovnika.

Odbrana je tokom suđenja navela da se zapravo radilo o zajedničkim seksualnim fantazijama, no stručnjak je utvrdio da žrtva nije bila uspavana, već u stanju koje nalikuje komi.

Dominique Pelicot (71) optužen je za ubistvo i silovanje 1991. te za pokušaj silovanja u 1999. godine.