Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Stravični detalji tragedije u Srbiji: Kćerka se do smrti borila s majkom

ivana sokobanja ubistvo

Ivana Majstorović (36) iz Sokobanje udavila je gajtanom svoju osmogodišnju kćerku. Djevojčica je u agoniji pokušala da se odbrani od majke, ali na žalost, bila je slabija.

Majka i kćerka su sahranjene danas na groblju u beogradskom naselju Kumodraž. Njihova tijela su položena u istu grobnicu, ali su sahrane održane odvojeno, piše “Blic“.

“Beživotna tijela pronašla je policija u utorak uvečer u kući u sokobanjskom naselju Carina. Ivanino tijelo je nađeno na tavanu, a u ormaru je bilo tijelo njene osmogodišnje kćerke. Oko vrata djevojčice bio je obmotan kabl, kojim ju je majka zadavila. Djevojčica je pokušala da se odbrani, ali ju je Ivana davila nekoliko minuta. Dijete je na kraju izdahnulo, a majka se objesila.

U kući su nađena i dva oproštajna pisma koja je Ivana napisala za majku Gordanu i supruga Dejana, koji je u vrijeme tragedije bio u Francuskoj”, kaže izvor „Blica“ upoznat sa istragom koju sprovodi Više tužilaštvo u Nišu.

U oproštajnom pismu suprugu Dejanu, u koje je “Blic” imao uvid, Ivana je iznijela niz optužbi na račun supruga. Navodi u pismu su izuzetno teški zbog čega ih ne objavljujemo dok se ne utvrdi prava istina. Da li je sve to tačno ili plod njenog trenutnog psihičkog stanja pokazaće istraga.

U pismu naslovljenom za majku Gordanu Ivana se oprašta i izvinjava.

“Izvinite što vam nanosim bol. Ali budite zadovoljni jer kćerka i ja idemo na bolje mjesto“, navedeno je u pismu.

U Centru za socijalni rad u Sokobanji Majstoroviće nisu imali u evidenciji zbog nasilja u porodici i navode da je to bila “funkcionalna zajednica”.

Ivanina majka Gordana i njen suprug Siniša Milisavljević, prijavili su nestanak Ivane i maloljetne unuke. Naime, u utorak po podne dijete je trebalo da ide u školu. Kako se nije pojavila na nastavi, roditelji njenih drugara iz razreda zvali su Ivanu u namjeri da saznaju da li je djevojčica dobro.

Međutim, kako se ona nije javljala na mobilni telefon, pozvali su njenu majku Gordanu i očuha Sinišu. I oni su pokušali da dobiju Ivanu, ali bezuspješno, pa su nestanak prijavili policiji. Policajci su otišli u kuću gdje je Ivana živjela sa kćerkicom i zatekli stravičan prizor – beživotna tijela majke i djevojčice.

“Strašno! Ništa nije ukazivalo da Ivana može da izvrši ovakav zločin. Naizgled je imala dobar i sređen život! Kćerkica, muž, novca dovoljno za normalan život. Nije oskudijevala ni u čemu! Imaju vilu, 15 apartmana, agenciju. Ali šta se zaista dešavalo u njihovoj kući, samo oni znaju”, kaže komšija porodice.

Dejanovi otac, majka i brat žive u Beogradu. On je u Francuskoj i, koliko komšije znaju, radi kao moler. Ivana je u Sokobanji živjela tridesetak godina, otkad su se njeni roditelji razveli, pa se majka Gordana preudala za Sinišu. Ivanu i brata Nikolu, kažu mještani Sokobanje, Siniša je prihvatio i brinuo o njima kao o svojoj djeci.

“Prije šest godine u saobraćajnoj nesreći poginuo je Ivanin brat, Nikola Pantelić. Moguće je i da je gubitak brata uticao na Ivanu, da bude psihički ranjiva! Ali to opet nije razlog da ubije svoju jedinicu”, kažu komšije.

Dugo je planirala

Oliver Vidojević, psihijatar, objašnjava da se očigledno radi o “ubistvu iz milosrđa”.

“Osoba koja obavlja takav čin kolektivnog suicida živi u očajanju, smatrajući da nešto prijeti njoj i njenom djetetu, i ubistvom i samoubistvom spašava dijete i sebe. S obzirom na to da je ostavila pisma, može se zaključiti da je ovaj čin planirala dugo. Agresivnost koju je pokazala prilikom ubijanja kćerke upućuje i na to da je majka dijete doživljavala kao dio sebe”, kaže Vidojević.