Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

samit NATO-a

Stoltenberg pozvao NATO da nastavi pomoć Ukrajini. Zelenski: Ne čekajte novembar

volodimir zelenski jens stoltenberg
Foto: Fena/ NATO
Arhivska fotografija

Zelenski je pozvao je političke čelnike SAD-a u Washingtonu da ne čekaju ishod američkih predsjedničkih izbora u novembru kako bi snažno pomogli njegovoj zemlji protiv ruske invazije.

Šef NATO saveza Jens Stoltenberg pozvao je u utorak čelnike transatlantskoga sigurnosnog saveza da zadrže potporu Ukrajini u njezinom ratu protiv ruske invazije, izjavivši da će ishod sukoba oblikovati globalnu sigurnost desetljećima.

Na početku samita u Washingtonu u povodu proslave 75. godišnjice NATO-a, Stoltenberg je rekao da savez mora pokazati istu odlučnost koju je pokazao u drugim ključnim trenucima u svojoj historiji.

-Nema besplatnih opcija s agresivnom Rusijom kao susjedom. U ratu nema opcija bez rizika, rekao je i dodao kako će najveća cijena i najveći rizik biti ako Rusija pobijedi u Ukrajini.

-Ne možemo dopustiti da se to dogodi, dodao je.

Zelenski: Svi čekaju novembar

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je političke čelnike SAD-a u Washingtonu da ne čekaju ishod američkih predsjedničkih izbora u novembru kako bi snažno pomogli njegovoj zemlji protiv ruske invazije.

-Svi čekaju novembar. Amerikanci čekaju novembar, u Evropi, na Bliskom istoku, na Pacifiku, cijeli svijet gleda prema novembru i, iskreno govoreći, (ruski predsjednik Vladimir) Putin također čeka novembar, rekao je Zelenski govoreći na Institutu Ronald Reagan uoči suamita NATO-a.

-Vrijeme je da se izađe iz sjene, da se donesu snažne odluke… da se djeluje, a ne da se čeka studeni ili bilo koji drugi mjesec, rekao je ukrajinski predsjednik.