Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Stoltenberg najavio hitni sastanak NATO-a

Jens Stoltenberg
FOTO: Monika Ćubela Savić/Fena
Jens Stoltenberg

Zbog prevazilaženja turskih prigovora na švedsko članstvo

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je u ponedeljak da će sazvati hitan sastanak u narednim danima kako bi pokušao da prevaziđe prigovore Turske da se Švedska pridruži zapadnom vojnom savezu. To je posljednji pokušaj da nordijska zemlja stane uz saveznike na velikom samitu narednog mjeseca.

NATO zahtijeva jednoglasno odobrenje svih članica za proširenje. Turska optužuje Švedsku da je previše popustljiva prema grupama za koje Ankara tvrdi da predstavljaju sigurnosnu prijetnju, uključujući militantne kurdske grupe i ljude povezane s pokušajem državnog udara 2016. godine.

Stoltenberg je kazao da je održao nove razgovore o kandidaturi Švedske s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, kao i visokim zvaničnicima Švedske i susjedne Finske, koja je u aprilu postala 31. članica najveće svjetske sigurnosne alijanse.

– Dogovorili smo se da sazovemo sastanak na visokom nivou u Bruxellesu prije samita u litvanskoj prijestolnici Vilniusu koji počinje 11. jula. Cilj je da se postigne napredak u završetku pristupanja Švedske NATO-u – izjavio je Stoltenberg novinarima.

Nije naveo datum sastanka, ali je kazao da će na njemu biti uključeni ministri vanjskih poslova, šefovi obavještajnih službi i savjetnici za nacionalnu sigurnost.

Strahujući da bi mogli biti na meti Moskve nakon što je Rusija prošle godine napala Ukrajinu, Švedska i Finska napustile su svoje tradicionalne pozicije vojne nesvrstanosti kako bi potražile zaštitu pod sigurnosnim kišobranom NATO-a.

Mađarska također odgađa odobrenje švedske kandidature, ali nikada nije jasno navela šta je njena briga. Zvaničnici NATO-a očekuju da će to uslijediti nakon što Turska povuče svoje prigovore, prenosi AP.