Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Wall Street Journal

Stigla nova anketa, a tiče se ključnih sedam država: Trump ima prednost samo u dvije

donald trump kamala harris
Foto: Screenshot/ YouTube
Donald Trump i Kamala Harris

Anketa u kojoj je sudjelovalo 600 registriranih birača provedena je između 28. septembra i 8. oktobra

Američka potpredsjednica Kamala Harris, kandidatkinja Demokratske stranke i bivši republikanski predsjednik Donald Trump uživaju skoro podjednaku podršku u sedam ključnih saveznih država koje bi mogle odlučiti ishod predsjedničkih izbora u novembru, pokazala je danas predizborna anketa Wall Street Journala.

  • Arizona – Harris vodi za 2%
  • Georgija – Harris vodi za 2%
  • Michigan – Harris vodi za 2%
  • Nevada – Trump vodi za 6%
  • Pennsylvania – Trump vodi za 1%
  • Sjeverna Karolina – izjednačeni su
  • Wisconsin – izjednačeni su

Harris blago vodi u tri države, Trump u dvije

Prema anketi, Harris ima marginalnu prednost od dva postotna boda u Arizoni, Georgiji i Michiganu, a Trump vodi za šest postotnih bodova u Nevadi, te za jedan u Pennsylvaniji. Izjednačeni su u Sjevernoj Karolini i Wisconsinu. Anketa u kojoj je sudjelovalo 600 registriranih birača provedena je između 28. septembra i 8. oktobra s marginom greške od četiri postotna boda u svakoj saveznoj državi.

Rezultati odgovaraju drugim predizbornim anketama koje predviđaju tijesnu utrku prije izbora 5. novembra, dok američke glasače najviše muče pitanja poput privrede, useljavanja, ženskih prava i demokratskih vrijednosti.

Što kaže Reutersova anketa?

Anketa Reuters/Ipsos je ove sedmice također prognozirala mrtvu trku na nacionalnom nivou, pri čemu je Harris imala neznatno vodstvo od 46 posto naprema Trumpovih 43. Istraživanja stavova birača u sedam ključnih saveznih država mogu biti važan pokazatelj s obzirom na činjenicu da rezultati u pojedinim državama odlučuju tko će biti pobjednik izbora.

Harris (59) bi osvojila tijesnu većinu u elektorskom sistemu ako pobijedi u državama u kojima ima prednost prema anketi WSJ-a.