Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Statusna konferencija o zdravlju Karadžića 29. septembra

karadzic radovan

Sudsko vijeće Haškog tribunala odobrilo je u utorak zahtjev Radovana Karadžića o održavanju statusne konferencije o njegovom zdravstvenom stanju, navodeći da će ona biti održana 29. septembra.

Karadžić je zahtjev za održavanje statusne konferencije podnio 1. septembra. On je tada tražio da se na konferenciji razmatraju pitanja njegovog zdravstvenog stanja, uslova pritvora i to što tužilaštvo i dalje neovlašćeno objavljuje informacije.

U saopćenju Tribunala, koji je potpisao predsjedavajući sudija O-Gon Kvon, navodi se da je njegov zahtjev djelimično prihvaćen i da će Karadžić na statusnoj konferenciji moći da pokrene pitanja u vezi s njegovim zdravstvenim stanjem i uslovima pritvora, prenosi agencija Tanjug.

Karadžić je 27. augusta operisan u Haagu i tada mu je uklonjena žučna kesa.

On je uhapšen je u julu 2008. godine, nakon višegodišnjeg skrivanja pod lažnim identitetom “doktora Dabića” i nedjelju dana kasnije izručen Tribunalu od kada se nalazi u pritvorskoj jedinici.

Optužnicom haškog tužilaštva Karadžić se tereti za genocid, umješanost u genocid, likvidacije, ubistva, kažnjavanja, deportaciju, nehumane akte i ostale zločine počinjene prema muslimanima, Hrvatima i ostalim civilima – nesrbima u Bosni i Hercegovini tokom rata.