Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Njemačka

Stanovnike probudio snažan prasak, srušio se most: “Čule su se i sirene”

most elba dresden
Foto: Screenshot/ X

Dijelovi mosta koji povezuju povijesni stari grad s novim pali su u rijeku, a ostali dijelovi u opasnosti su od urušavanja, obavijestila je njemačka policija

Dio mosta na rijeci Elbi u Dresdenu tokom noći se srušio. Policija upozorava da bi se i ostatak mogao ubrzo srušiti.

Građane njemačkog grada Dresdena oko tri ujutro u noći s utorka na srijedu probudio je zaglušujući prasak. Usred noći srušio se most Carola na rijeci Elbi, prenosi Dnevnik.hr.

Dijelovi mosta koji povezuju povijesni stari grad s novim pali su u rijeku, a ostali dijelovi u opasnosti su od urušavanja, obavijestila je njemačka policija.

U 2:52 ujutro, samo devet minuta prije nego što se čuo prasak, preko mosta je prešao tramvaj.

“Čuo sam jaku eksploziju, probudila me. Ništa se nije vidjelo u mraku. Zatim sam čuo sirene”, rekao je Hendrik Pach za BILD.

Konstrukcija mosta je iskrivljena na jednoj od spojnih tačaka na strani starog grada. Glasnogovornik policije rekao je da srećom niko nije povrijeđen.

“Očekujemo da bi se još nekoliko dijelova mosta moglo srušiti”, rekao je glasnogovornik vatrogasne službe u srijedu ujutro i upozorio građane da se ne približavaju mostu.

Policajci su pomoću snimaka iz bespilotnih letjelica ustanovili da i drugi dio mosta popušta te da bi se ubrzo mogao srušiti u rijeku.

Most Carola uništen je tokom Drugog svjetskog rata i ponovno izgrađen 1971. godine.