Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Srbija: Središnja manifestacija za stradale Srbe u akciji Oluja

oluja

Srbija je dovoljno jaka da brine o svome narodu i nikome više neće dopustiti pogrom poput onoga u Oluji, te nikada neće zaboraviti žrtve koje je srpski narod pretrpio progonom i zločinima, poruke su sa središnjeg skupa u Srbiji održanog u četvrtak u povodu obilježavanja Dana sjećanja na stradale i prognane Srbe u vojno-redarstvenoj akciji Oluja.

Pred nekoliko desetaka tisuća ljudi, na središnjoj manifestaciji u znak sjećanja na stradale i prognane u Oluji, održanoj u naselju Busije kod Beograda, govorili su srbijanski premijer Aleksandar Vučić, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i patrijarh srpski Irinej.

Središnjoj manifestaciji nazočili su i drugi najviši državni dužnosnici Srbije i i politički vrh Republike Srpske i velikodostojnici SPC-a.

“Ne vjerujem u kolektivnu krivnju i nikada neću reći da su za vašu nesreću krivi svi Hrvati. Nisu. Krivi su oni koji su bacali bombe, pljuvali na vas dok ste u kolonama bježali sa svojih ognjišta. Koliko je tih – to trebaju izbrojati sami Hrvati, zbog njih samih. Koliko na to budu spremni – o tome će ovisiti i njihova budućnost”, poručio je srbijanski premijer Vučić, ocijenivši da nikad nije govorio pred brojnijim mnoštvom ljudi.

Vučić se ispričao prognanicima za nerazumijevanje koje su, bježeći iz svojih domova, doživjeli 1995. i od svojih sunarodnjaka u Srbiji,

“Divni i ponositi Krajišnici, od Like, Banije i Korduna i svih mjesta – jedno veliko oprostite što su postojali oni u Srbiji koji su u trenutku zločinačke akcije Oluja okretali glave od vas i nisu brinuli u svom narodu”, rekao je Vučić.

On je poručio i da više nikad neće biti “oluja”. “Oluja više neće biti jer je Srbija dovoljno jaka da brine o svom narodu i nikome više neće dopustiti taj pogrom”, rekao je srbijanski premijer.

Po ocjeni patrijarha Irineja, “veličanje i slavljenje zločinaca” danas u Hrvatskoj i oživljavanje ustaške i fašističke ideologije unosi strah i nesigurnost kod Srba u Hrvatskoj, dok “Europa to mirno promatra”, a “šutnja Rimokatoličke Crkve i njezinih predstavnika na sva ta zbivanja ozbiljno zabrinjava”.

Poruka patrijarha Irineja je da su “Srbi i Hrvati, htjeli ili ne, najbliži jedni drugima i zato pozvani da grade mir i prijateljstvo”, kao i da “zajedno grade budućnost”.