Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Objavio Vučić

Srbi proizvode klorokin za liječenje koronavirusa, lijek ima i nuspojave

vucic

U trenutku kad se ti lijekovi već sada daju pacijentima kako bi im se probalo pomoći treba istodobno imati na umu sigurnost pacijenata

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je kako je u toj zemlji počela proizvodnja lijeka klorokin koji se koristi u liječenju koronavirusa, prenose mediji u Srbiji.

“Upravo je  počela proizvodnja hlorokina u Srbiji, ključnog lijeka u borbi protiv covid 19”, napisao je Vučić na svom Instagram profilu “BudućnostSrbije”.

“Bravo za Galeniku i srpske radnike”, poručio je.

Klorokin je široko propisana pilula protiv malarije koju je odobrila FDA nakon Drugog svjetskog rata.

Svjetski mediji pišu kako širom svijeta zemlje sve više omogućuju pristup hidroksiklorokinu i klorokinu, tvarima koje predstavljaju sintetski oblik kinina iz drva kininovca, koji se stoljećima koristio u liječenju malarije.

Međutim, znanstvenici i liječnici su oprezni tim više što su istraživanja provedena na malom broju uzoraka te ocjenjuju kako je potrebno više kliničkih ispitivanja.

U trenutku kad se ti lijekovi već sada daju pacijentima kako bi im se probalo pomoći treba istodobno imati na umu sigurnost pacijenata.

Kod oko jedan posto ljudi postoji veliki rizik od nesvjestica, napada ili čak i iznenadne smrti od srčanog zastoja zbog problema povezanih sa srčanim ritmom kojih nisu bili svjesni, kaže kardiolog Michael Ackerman iz klinike Mayo za AFP.

Stoga doktori moraju provesti potrebne pretrage srca kako bi procijenili rizike prije primjene tih lijekova, dodaje on.

“Sva se pažnja usmjeri na nadu koju budi mogući učinak tih lijekova bez razumnog, ne straha, nego opreza prema mogućim nuspojavama tih snažnih lijekova”, kaže Ackerman.

Francuska agencija za lijekove upozorila je na moguće loše i neželjeno djelovanje lijekova za Covid-19 koji se ispituju, uputivši poziv da ih se “ni u kojem slučaju” ne koristi na svoju ruku pošto su prijavljena tri smrtna slučaja koja mogu biti povezana s tim lijekovima.

“Tridesetak” teških nuspojava i “tri smrti” prijavljeni su dosad kod pacijenata oboljelih od koronavirusa koji su liječeni Plaquenilom (hidroksiklorokin) ali i drugim lijekovima kao što su Kaletra (antivirusni, kombinacija lopinavira i ritonavira), rekao je za France Presse Dominique Martin, glavni direktor ANSM-a.

I jedna hollywoodska zvijezda dobila je tretman klorokinom, ali iako je lijek djelovao, požalila se na snažne nuspojave.

– Dali su mi klorokin za spuštanje temperature. Lijek je to uspješno i učinio, ali sam odmah počela osjećati ekstremne nuspojave poput snažne mučnine, vrtoglavice i boli u mišićima – ispričala je Rita Wilson, supruga Toma Hanksa, svoje iskustvo u razgovoru s američkom televizijskom kućom CBS, upozorivši tim kanalom svoje sugrađane na potencijalno kobne posljedice korištenja lijeka bez nadzora stručnjaka.