Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

220 godine istraživanje

Španski naučnici konačno otkrili koje je porijeklo Kristoforu Kolumbu

Foto: Arhiv

Naučnici kažu da su 22 godine provodili istraživanje analizirajući kosti u katedrali u Sevilli i genetski materijal

Kristofor Kolumbo, pomorac iz 15. stoljeća, bio je sefardski Jevrej iz Španije a njegovi posmrtni ostaci nalaze se u katedrali u Sevilli, izvijestili su španski naučnici.

Porijeklo istraživača koji je otvorio Evropljanima put za osvajanje Sjeverne i Južne Amerike stoljećima je nepoznanica. Najčešća teorija jest da je bio iz Genove, lučkog grada na sjeveru Italije. Dominikanska Republika tvrdi da se njegove kosti nalaze u glavnom gradu Santo Domingu gdje je Kolumbo bio pristao brodom i gdje je htio da se posmrtno prenesu njegovi ostaci.

Istraživanje dugo 22 godine

Naučnici sa Univerziteta u Granadi, predvođeni forenzičarem Miguelom Llorenteom, ustvrdili su međutim da je Kolumbo bio sefardski Židov i da su njegove kosti bile dopremljene u Sevillu.

U subotu navečer, u povodu nacionalnog dana Španije koji se obilježava na dan kada je slavni pomorac u službi španske kraljevine otkrio Ameriku, prikazan je na javnoj televiziji dokumentarni film sa zaključcima studije sveučilišta u Granadi koja će biti detaljno predstavljena krajem novembra.

Naučnici kažu da su 22 godine provodili istraživanje analizirajući kosti u katedrali u Sevilli i genetski materijal.

-Imamo DNK Kristofora Kolumba, vrlo djelomičan, ali dovoljan. Imamo DNK Hernanda Kolumba, njegovog sina, rekao je Lorente u dokumentarcu “Kolumbov DNK: Pravo porijeklo” premijerno prikazanom na TVE.

-I u Y kromosomu (muškom) i u mitohondrijskoj DNK (koju prenosi majka) Hernanda postoje osobine kompatibilne sa židovskim podrijetlom, dodao je.

Oko 300.000 Jevreja živjelo je u Španiji prije nego što su katolički monarsi Isabella i Ferdinand naredili jevrejima i muslimanima da prijeđu na katoličku vjeru ili da napuste zemlju. Mnogi su se nastanili diljem svijeta. Riječ Sefard dolazi od Sefarad ili Španija na hebrejskom. Mnogi od njih su se doselili i na prostore Bosne i Hercegovine.

Nakon analize 25 mogućih mjesta, Lorente smatra da je jedino moguće da je Kolumbo rođen na zapadnom Mediteranu, vjerovatno u Aragonu, Balearskim otocima ili Kataloniji, autonomnim pokrajinama današnje Španije.

Umro u Španiji

Istraživanje o Kolumbovoj nacionalnosti bilo je komplicirano nizom faktora, uključujući veliku količinu podataka, ali “ishod je gotovo apsolutno pouzdan”, tvrdi Lorente.

Doplovivši do Amerike 1492., Kolumbo je umro u Valladolidu u Španiji 1506., ali je želio biti pokopan na otoku Hispaniola koji danas dijele Dominikanska Republika i Haiti.

Njegovi posmrtni ostaci ondje su odneseni 1542., zatim preseljeni na Kubu 1795., a potom 1898. u Sevillu u Španiji. Dominikanska Republika je navodila da Kolumbove kosti nisu nikada nisu vraćene u Španiji nego da su preneseni posmrtni ostaci druge osobe.