Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prva privatna misija

SpaceX uspješno obavio prvu privatnu šetnju u svemiru

Foto: Screenshot

Ona se nakon nekoliko minuta vratila na svoje mjesto u kapsuli, poklopac je uspješno zatvoren, čime je okončana prva privatna svemirska misija u historiji čovječanstva.

Kompanija SpaceX danas je uspješno obavila misiju Polaris Dawn, a u biti radi se o prvoj privatnoj svemirskoj šetnji u historiji.

Podsjećamo, SpaceX je u ponedjeljak lansirao raketu Falcon 9 i kapsulu Crew Dragon iz Svemirskog centra Kennedy u Cape Canavaralu na Floridi, a u kapsuli su bila četiri člana posade, milijarder i biznismen Jared Isaacman, bivši poručnik Američkih zračnih snaga Scott Poteet te specijalistkinje misije te uposlenice SpaceX-a Sarah Gillis i Anna Menon.

Prvi civil u svemiru

Isaacman i Gillis su obavili prvu svemirsku šetnju kada je riječ o civilima, odnosno osobama koje nisu profesionalni astronauti. Ipak, i njihove kolege Poteet i Menon su iskusili vakuum u samoj kapsuli, a sva četiri člana posade nosila su SpaceX-ova svemirska odijela.

Nakon lansiranja je posada putovala na udaljenost od 1.400 kilometara iznad Zemlje, što je najdalja tačka u svemiru još od posljednje američke Apollo misije 1972. godine. Na toj visini su kompletirali šest orbita oko Zemlje, a nakon toga se letjelica spustila na visinu od 700 kilometara kako bi se obavila svemirska šetnja.

Prije samog otvaranja poklopca kapsule Crew Dragon, obavljene su detaljne pripreme, pritisak u unutrašnjosti letjelice je snižavan, dok je koncentracija kisika u svemirskim odijelima povećavana.
Isaacman je potom dobio “zeleno svjetlo” za otvaranje poklopca kapsule, a to je učinio okretanjem poluge za odvrtanje.

Trenutak za historiju

Nakon što je uklonio poklopac, prošao je kroz otvor i u konačnici izašao u svemir. Svi astronauti su u svojim kacigama imali kamere, tako da su gledatelji mogli posmatrati Isaacmana dok je izlazio u svemir. Nakon toga su ga kamere same kapsule snimale kako do pojasa izlazi iz Crew Dragona i obavlja testove odijela dok je istovremeno prenosio informacije do kontrolnog centra, a u pozadini se vidjela naša planeta.

Milijarder je proveo nekoliko minuta u svemiru te se vratio u kapsulu na svoje sjedište, a potom je poziv da izađe u svemir dobila Gillis, što je također prošlo bez problema. Ona se nakon nekoliko minuta vratila na svoje mjesto u kapsuli, poklopac je uspješno zatvoren, čime je okončana prva privatna svemirska misija u historiji čovječanstva.