Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

katastrofa na pomolu

Šokantne snimke! Nesretni starac se pokušao držati za stub, ali je vodena stihija bila jača

poplave poljska
FOTO: Screenshot

Sudeći prema snimkama, čini se da je najteža situacija s poplavama u rumunskom Galatiju

Šest mrtvih, nekoliko nestalih, hiljade evakuiranih i deseci hiljada bez struje, dosadašnje su posljedice ciklone Boris koja olujnim kišama i katastrofalnim poplavama pustoši srednju i istočnu Evropu.

Ova oluja izazvala je katastrofalne štete i poplave u Češkoj, Slovačkoj, Poljskoj i Rumuniji. Pod vodom su i dijelovi Austrije. 

Nakon što su četiri osobe poginule u subotu u Rumunijskoji, u nedjelju se utapanjem jedne osobe u Poljskoj i stradavanjem vatrogasca u Austriji broj mrtvih popeo na šest. 

Poljska i Češka suočavaju se s nekim od najgorih poplava od 1997. godine, kada je u obje zemlje stradalo više od 100 ljudi.

Četiri osobe nestale su u Češkoj. Tamo je stanji u nekim dijelovima pogođenim poplavama na ivici užas. Snimke koje se pojavljuju na društvenim mrežama su jezive. Vodena stihija bukvalno nosi sve pred sobom.

Slična situacija je i u dijelovima Poljske… Cijeli gradovi su pod vodom. Voda nosi i automobili.

Poljski premijer Donald Tusk rekao je da će njegova vlada proglasiti stanje prirodne katastrofe dok se bori s razornim poplavama.

“Nakon konsultacija s nadležnim ministrima i službama, naložio sam pripremu uredbe Vijeća ministara o uvođenju stanja elementarne nepogode”, napisao je Tusk na X-u.

Rijeka u Głuchołazyju probila je nasipe, odnijela privremeni most i poplavila središte grada. U dramatičnom apelu, gradonačelnik je pozvao stanovnike da se presele na viša područja, rekavši: “Utapamo se.” 

Na jednoj od snimki iz Poljske vidi se čovjek koji je drži za stub usred ulice koja je pod vodom. Nakon nekoliko trenutaka, sudeći po snimci, vidi se kako starijeg muškarca bujica nosi niz ulicu.

U Beču se rijeka Wien počela izljevati po ulicama. Posebno je teško stanje u Donjoj Austriji – koja je u potpunosti proglašena područjem katastrofe.

Sudeći prema snimkama, čini se da je najteža situacija u rumunskom Galatiju.

Meteorolozi kažu da će kiša nastaviti padati još danima

Ogromna količina kiše već je pala u srednjoj Evropi u posljednjih nekoliko dana.

Oko 435 mm kiše palo je u Jeseniku u Češkoj Republici u posljednja tri dana što je rezultiralo razornim poplavama.

Još će kiše pasti u nedjelju navečer i ponedjeljak, a razine rijeka će nastaviti rasti, najavljuju meteorolozi.

Vrijeme će se poboljšati od utorka s puno sušnijim uvjetima, no trebat će puno dana dok ova poplavna voda ne prođe niz slivove evropskih rijeka – a to znači da će se za neke stanovnike poplave pogoršati čak i nakon što kiša prestane padati.