Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

pobuna u zatvoru

Snimke se šire internetom: Zatvorenici preuzeli ruski zatvor, ima mrtvih i ranjenih

zatvorenici rusija
FOTO: Screenshot

Prema izvještajima ruskih medija, pobunjenici koje su mediji nazvali islamistima, pretukli su čekićem i bocom po glavi 45-godišnjeg načelnika kolonije Devjatkina

U ruskoj Volgogradskoj kaznenoj koloniji broj 19 danas je došlo do pobune zatvorenika. Prema ruskim medijima nekoliko uposlenika je uzeto kao taoci, a nekoliko je ubijeno. Na jezivim snimkama koje stižu s mjesta događaja pobunjeni zatvorenici su negirali da traže od vlasti dva miliona dolara i helikopter, što je provobitno objavljeno u medijima.

Jedan od napadača tvrdi da još uvijek imaju mnogo talaca, ali ih nisu prikazali na snimkama. Traže da se ranjeni talac na snimci zamijeni za drugog. Tvrde da su zatvorske vlasti maltretirale muslimanske zatvorenike.

“Mi smo ubijali one koji su ovdje ugnjetavali, maltretirali, mučili muslimane. Neki odnose knjige, prostirke, neki su obrijani. Uzimaju ono što nam pripada po pravu”, govori jedan od pobunjenika u videu koji je objavljen na društvenim mrežama.

Prema izvještajima ruskih medija, pobunjenici koje su mediji nazvali islamistima, pretukli su čekićem i bocom po glavi 45-godišnjeg načelnika kolonije Devjatkina, koji je prebačen u bolnici u Volgogradu i trenutno je na intenzivnoj njezi.