Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Srbija

Skandal na svečanosti povodom Dana pobjede, recitovane ljotićevske pjesme

New Project (6)

Partija radikalne ljevice zahtijeva ostavke svih predstavnika državnog vrha koji su prisustvovali toj „sramnoj akademiji“ i smjene svih odgovornih za njenu organizaciju

Svečana akdemija povodom Dana pobjede, kojoj je prisustvovao čitav državni vrh Srbije, obilježena je skandaloznim recitovanjem pjesama fašističke organizacije “Zbor” Dimitrija Ljotića “Mrtvi niste”, “Svi za jednoga” i “Mi znamo borbu što nas čeka”, saopštila je Partija radikalne ljevice. Pokret slobodnih građana je zbog skandala na svečanosti zatražio političku i krivičnu odgovornost ministara koji čine Odbor za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova, dok Nova stranka zahtjeva hitnu smenu čelnika RTS-a zbog “emitovanja ljotićevskih koračnica”, prenosi N1 Srbija.

Recitovanje ljotićevskih pesama na svečanosti povodom Dana pobjede nad fašizmom je gaženje miliona žrtava fašizama i nacizma, bezobzirna revizija istorije i brisanje antifašističke borbe naroda Jugoslavije, navela je u pisanoj izjavi članica Predsedništva Partije radikalne ljevice istoričarka Milena Repajić.

Ona je istakla da istorijski revizionizam i rehabilitacija fašista i saradnika okupatora traju već tri decenije i ocijenila da jučerašnja tribina predstavlja vrhunac cinizma i zatiranja antifašizma.

Partija radikalne ljevice zahtijeva ostavke svih predstavnika državnog vrha koji su prisustvovali toj „sramnoj akademiji“ i smjene svih odgovornih za njenu organizaciju.

U saopštenju se podsjeća da su fašističke jedinice Dimitrija Ljotića učestvovale u najgorim zvjerstvima okupatora tokom Drugog svjetskoj rata, a 1944. su čak postale korpus SS divizija.

Pokret slobodnih građana zahtijeva političku i krivičnu odgovornost od ministara koji čine Odbor za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije Vlade Republike Srbije za veličanje fašizma na Svečanoj akademiji povodom obilježavanja Dana pobjede u Drugom svjetskom ratu.

„Zgroženi smo činjenicom da je na ovom državnom događaju od najvećeg značaja izvedeno pet pjesama u kojima se veliča fašistički zločinac Dimitrije Ljotić i njegova organizacija Zbor, kao i da se te pjesme izvode zajedno sa pjesmom Desanke Maksimović ‘Krvava Bajka’, koja upravo govori o masakru u Kragujevcu u kom su značajnu ulogu imali vojnici organizacije Zbor“, podsjeća PSG u saopštenju.

To što su uklonjene strofe iz pjesama u kojima se jasno pominju Ljotić i Zbor, pokazuje da se ne radi o nenamjernoj grešci, već o namjeri da se sistematski izvrši revizija antifašističke borbe u Srbiji tokom Drugog svjetskog rata, ocjenjuje PSG.

Nakon što je na RTS-u tokom obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom, u programu koji je upriličen tim povodom emitovano čak šest ljotićevskih koračnica, Nova stranka zahtjeva hitnu smjenu direktora javnog servisa i odgovornih urednika pomenutog programa, kao i zvanično izvinjenje javnog servisa svim građanima Srbije.

„Neobjašnjivom uređivačkom politikom RTS-a, dan koji bi trebalo da služi kao primjer prošlim i budućim generacijama da neguju i čuvaju antifašističko naslijeđe, pretvoren je u bijedan pokušaj revizije istorije i direktnu uvredu za sve žrtve ratnih strahota“, poručuje Nova stranka u saopštenju.

Dodaje se i da je, bez obzira na to da li je u pitanju neznanje ili svjesna namera čelnih ljudi javnog servisa, „očito da je na djelu svojevrsna mantra koja se ponavlja godinama, a koja za cilj ima korjenitu izmenu istorijskih činjenica i vrijednosti koje smo svi iz njih morali da naučimo i primjenjujemo“.

„Nikakvi pokušaji revizije ne mogu falsifikovati istoriju, a dužnost svih nas jeste da je od takvih nasrtaja i zaštitimo. Zbog toga još jednom podvlačimo neophodnost smjene odgovornih lica na RTS-u, objašnjenje i izvinjenje javnosti, kako se ništa slično više nikada ne bi ponovilo“, poručuje Nova stranka.