Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nove provokacije

Sjeverna Koreja predstavila 250 novih lansera balističkih projektila, Kim sve nadgledao

Foto: FENA

Državni mediji su lansere opisali kao moderno taktičko ofanzivno oružje

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un nadzirao je isporuku 250 novih taktičkih lansera balističkih projektila pograničnim snagama, javili je u ponedjeljak državna novinska agencija KCNA, za koje je Seul saopćio da će ih Pyongyang koristiti za prijetne Južnoj Koreji.

Državni mediji su lansere opisali kao moderno taktičko ofanzivno oružje koje je lično dizajnirao Kim i koje je spremno za prenos jedinicama Korejske narodne armije na granici s Jugom.

Napeto stanje

Sjeverna Koreja saopćila je da je prošli mjesec testirala novu taktičku balističku raketu.

Vjerujemo da se (lanseri projektila) namjeravaju koristiti na različite načine, poput napada ili prijetnje Južnoj Koreji. Postavljanje blizu granice značilo bi da domet nije velik – izjavio je Lee Sung-joon, portparol južnokorejskog načelnika združenog štaba, na brifingu za novinare.

Kim je u govoru optužio Sjedinjene Države za stvaranje “vojnog bloka temeljenog na nuklearnom oružju” koji je njegovu zemlju prisilio na daljnje jačanje vojnih sposobnosti.

Sjeverna Koreja već dugo osuđuje zajedničke vježbe Sjedinjenih Država i Južne Koreje kao probu za invaziju.

Optužbe na račun Amerike i Južne Koreje

Kimova kćerka, Kim Ju Ae, prisustvovala je dešavanju, pokazale su fotografije KCNA, što predstavlja njeno prvo pojavljivanja u javnosti nakon skoro tri mjeseca. Južnokorejski poslanici prošli su mjesec saopćili da se ona obučava da postane naredna čelnica.

Sjevernokorejski državni mediji izvještavali su o njenim javnim aktivnostima, ali ne i o njenoj političkoj budućnosti, prenosi Reuters.