Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

reuters

Sjedinjene Države objavile novi paket vojne pomoći za Ukrajinu

joe biden o napadu na trumpa
FOTO: Screenshot

Biden je odobrio devet paketa vojne pomoći od kraja aprila

Sjedinjene Države objavile su u ponedjeljak novi paket vojne pomoći za Ukrajinu koji se procjenjuje na do 200 miliona dolara i uključuje protivzračnu odbranu i protivtenkovsko oružje, saopćio je portparol Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby.

– To uključuje predsjednički paket ovlasti za povlačenje kako bi se Ukrajini osigurale ključne mogućnosti za borbu u kojoj se nalazi, uključujući presretače protivzračne odbrane, municiju za HIMARS koje osigurava SAD, artiljerijske i minobacačke granate, protivtenkovske projektile javelin i drugo protivtenkovsko oružje – kazao je Kirby novinarima.

Izjavio je da ministarstvo odbrane također najavljuje značajna sredstva inicijative za sigurnosnu pomoć za dugoročnu podršku u odbrani Ukrajine.

– Taj paket uključuje sposobnosti za jačanje ukrajinske protivzračne odbrane, dugometne vatre i protivtenkovskog oružja, te za održavanje opreme koju su prethodno predale Sjedinjene Države – izjavio je Kirby.

Biden je odobrio devet paketa vojne pomoći od kraja aprila, kazao je.

Ukrajinski zvaničnici već mjesecima podstiču svoje saveznike da isporuče više sistema protivzračne obrane kako bi se suprotstavili čestim napadima ruskih snaga raketama i dronovima.

Sjedinjene Države pružile su Ukrajini vojnu pomoć u vrijednosti većoj od 50 milijardi dolara od 2022., ali postoji zabrinutost oko budućnosti američke pomoći Kijevu ako Donald Trump pobijedi na predsjedničkim izborima 5. novembra.

– Zahvalni smo našim američkim partnerima na njihovom vodstvu i čvrstoj podršci. Zajedno ćemo pobijediti! – navelo je ukrajinsko ministarstvo odbrane u postu na platformi društvenih mreža X, pozdravljajući novi paket, prenosi Reuters.