Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

bliski istok

SAD šalju dodatne ratne brodove i borbene avione kako bi zaštitili Izrael

Foto: X

Iran i savezničke skupine pripremaju svoj odgovor na ubistvo čelnika Hamasa Ismaila Hanije u srijedu, koje palestinska islamistička skupina, libanonski Hezbolah i Teheran pripisuju Izraelu

Sjedinjene Države žele pojačati svoje odbrambene vojne sposobnosti na Bliskom istoku kako bi zaštitile svoje snage na tom području i svog saveznika Izrael, priopćio je Pentagon u petak, u jeku rastućih napetosti u regiji.

Američki ministar odbrane Lloyd Austin “poduzet će nekoliko koraka kako bi ojačao zaštitu američkih trupa u regiji, pružio više podrške Izraelu i osigurao spremnost Sjedinjenih Država da odgovore na krizu koja se razvija”, pojasnila je glasnogovornica Pentagona Sabrina Singh .

Naznačila je da bi se “moglo raditi o odbrambenim vojnim sposobnostima”.

Biden “jako zabrinut”

Pozdravljajući Amerikance koje je Rusija oslobodila tokom opsežne razmjene zarobljenika u noći s četvrtka na petak, predsjednik Sjedinjenih Država Joe Biden rekao je kako je “jako zabrinut” zbog situacije na Bliskom istoku, apelirajući na izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da uskoro zaključi sporazum sporazum o prekidu vatre u Pojasu Gaze.

Tokom telefonskog razgovora ranije u četvrtak, u prisustvu potpredsjednice Kamale Harris, Biden je uvjeravao Netanyahua da su Sjedinjene Države “posvećene” sigurnosti Izraela unatoč “svim prijetnjama iz Irana”.

Također su “razgovarali o naporima da se pomogne obrani Izraela od prijetnji, uključujući prijetnje od balističkih projektila i bespilotnih letjelica”, što bi moglo uključivati ​​”novo raspoređivanje američkog obrambenog oružja”, navodi Bijela kuća.

Iran i savezničke skupine pripremaju svoj odgovor na ubistvo čelnika Hamasa Ismaila Hanije u srijedu, koje palestinska islamistička skupina, libanonski Hezbolah i Teheran pripisuju Izraelu. Njegova smrt uslijedila je dan nakon što je u izraelskom napadu ubijen vojni vođa Hezbolaha Fuad Šukr u blizini Beiruta.

Ova dva napada oživljavaju strahove od širenja rata na cijelom Bliskom istoku, između Izraela s jedne strane te Irana i skupina koje Iran podržava u Libanonu, Siriji, Iraku i Jemenu s druge.