Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"bbc"

Sjedinjene Američke Države dale ultimatum Izraelu: Rok je 30 dana, objavljen je popis zahtjeva

antony blinken
Foto: Pixsell
Antony Blinken

Pismo Izraelu, poslano prije dva dana, potpisali su američki državni sekretar Anthony Blinken i ministar odbrane Lloyd Austin

Bidenova administracija poslala je pismo izraelskoj Vladi zahtijevajući od nje da djeluje na poboljšanju humanitarne situacije u Gazi u sljedećih 30 dana ili riskira kršenje američkih zakona koji reguliraju stranu vojnu pomoć, sugerirajući da bi američka vojna pomoć mogla biti u opasnosti. Izrael, stoji u pismu, “mora, počevši odmah i u roku od 30 dana”, poduzeti niz konkretnih mjera za povećanje opskrbe pomoći, uz napomenu da neispunjavanje može “imati posljedice na američku politiku”, prenosi BBC

Od ovog proljeća količina pomoći isporučene Gazi pala je za više od 50%, a količina isporučena u septembru “bila je najmanja u bilo kojem mjesecu tokom prošle godine”, dodali su.

Izrael je prošlog mjeseca odbio ili ometao gotovo 90% humanitarnih kretanja između sjevera i juga Gaze.

gaza
Foto: X

U pismu se navodi da američki državni odjel i ministarstvo odbrane, prema američkom zakonu, “moraju kontinuirano procjenjivati” pridržavanje Izraela svojim garancijama danim ranije ove godine da neće ograničiti dotok pomoći u enklavu.

Popis američkih zahtjeva

Popis zahtjeva SAD-a je opsežan. Izrael mora dopustiti da najmanje 350 kamiona dnevno uđe u Gazu preko sva četiri glavna prijelaza, stoji u pismu, uz otvaranje petog prijelaza. Izrael također mora tokom sljedećeg mjeseca provesti humanitarne pauze diljem Gaze koliko je potrebno kako bi se omogućile humanitarne aktivnosti, uključujući cijepljenje i distribuciju pomoći tokom najmanje sljedeća četiri mjeseca.

SAD također zahtijeva da Izrael dopusti ljudima u humanitarnoj zoni Al-Mawasi unutar Gaze da se presele u unutrašnjost prije zime i poveća sigurnost za humanitarne konvoje i kretanja.

Izrael također mora poduzeti mjere kako bi osigurao da koridori jordanskih oružanih snaga funkcioniraju u “punom i kontinuiranom kapacitetu”.

Pismo završava pozivom na novi kanal između američke i izraelske vlade kako bi se “pokrenule i raspravljale o incidentima ozljeđivanja civila”, s prvim sastankom koji će se održati krajem mjeseca.

Pismo potpisali Blinken i Austin

Pismo, poslano prije dva dana, potpisali su američki državni sekretar Anthony Blinken i ministar odbrane Lloyd Austin.

Navodi se kako su naredbe o evakuaciji prisilile 1.7 miliona ljudi u uski obalni pojas, gdje su “u velikom riziku od smrtonosne zaraze”.

Pismo se poziva na američke zakone koji mogu zabraniti vojnu pomoć zemljama koje ometaju isporuku američke humanitarne pomoći.

Poziva Izrael da okonča “izolaciju sjeverne Gaze” potvrđujući da neće biti “izraelske vladine politike prisilne evakuacije civila” sa sjevera na jug.