Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Situacija stigla do usijanja: “Ako Zijadin Sela umre umrijet će i Makedonija”

sela_zijadin1

Zastupnik Alijanse za Albance Zijadin Sela najteže je povrijeđen kada su demonstranti upali u zgradu Sobranja nakon što je skupštinska većina izabrala Talata Xhaferija iz Demokratske unije Albanaca za novog predsjednika Parlamenta.

Makedonski mediji javljaju da su demonstranti u napadu koristili stolice i tvrde predmete.

Na fotografijama koje su se proširile na društvenim mrežama vidi se zastupnik Sela kako leži na podu Parlamenta krvave glave.

Korisnici društvenih mreža javili su da se Sela bori za život. Neki su uputili poruke želja za ozdravljenjem, a drugi su zaprijetili državnim udarom ukoliko albanski zastupnik premine uslijed ozljeda.

“Očekujemo građanski rat ukoliko Sela umre”, objavio je jedan korisnik Twittera na albanskom.

Na Facebooku se pojavila poruka da će, ukoliko Zijadin Sela umre, umrijeti i Slavomakedonija.

Među javno objavljenim komentarima nalazi se i onaj da su u vrijeme napada na Selu, “makedonski fašisti uzvikivali ‘prokleti Albanci'”.

“Zijadin Sela… uz tebe smo, molimo se za tebe”, napisao je jedan korisnik Facebooka.

Predsjednik Makedonije Gjorge Ivanov, pozvao je na večerašnjoj vanrednoj konferenciji za novinare lidere političkih stranaka u toj zemlji na sastanak u vezi sa situacijom u zemlji, a nakon što je večeras grupa maskiranih demonstranata upala u zgradu parlamenta u Skoplju, javlja Anadolu Agency (AA).

Ivanov je pozvao političke lidere u Makedoniji na smirivanje tenzija.

“Nema tog pitanja koje ne može biti riješeno dijalogom u skladu s Ustavom i zakonima Republike Makedonije. Zato pozivam lidere parlamentarnih partija da sutra dođu u moj kabinet na sastanak lidera da razmotrimo situaciju. Na liderskom sastanku treba da razmotrimo sve mogućnosti za smirivanje i nalaženje izlaza iz novonastale situacije”, rekao je Ivanov.

Zvaničnici NATO-a i Evropske unije (EU) su reagovali na posljednja dešavanja u Makedoniji, posebno na uzimanje pojedinih zastupnika za taoce.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je istakao da je šokiran napadima u parlamentu Makedonije.

“Sve partije moraju poštovati demokratske procese. Moraju podržati dijalog, a ne nasilje”, napisao je Stoltenberg na društvenim mrežama.

U poruci visoke predstavnice Evropske unije za vanjske odnose i sigurnosnu politiku i potpredsjednice Evropske komisije Federice Mogherini i komesara za proširenje Evropske unije (EU) Johannesa Hahna najoštrije su osuđeni napadi na članove parlamenta u Skoplju.

– Vučić zakazao hitnu sednicu Biroa za koordinaciju službi bezbjednosti –

Povodom nemira u Makedoniji, premijer Srbije Aleksandar Vučić zakazao je za sutra hitnu sednicu Biroa za koordinaciju službi bezbednosti.

Vučić je apelovao na smirivanje situacije u Skoplju i rekao da nije riječ samo o problemu Makedonije, nego svih građana koji žive na ovim prostorima.

Podsjetimo, pristalice pokreta “Za zajedničku Makedoniju” upale su u prostorije parlamenta Makedonije nakon što su poslanici parlamentarne većine samoinicijativno izabrali poslanika DUI-ja Tallata Jaferija za predsjednika parlamenta.

Većina u makedonskom Sobranju koju čine SDSM i albanske stranke, izabrala je danas poslije prekida sjednice Talata Jaferija za predsjednika parlamenta.

Inače, nakon što je saopćeno da je Jaferi izabran za predsjednika parlamenta, pristalice VMRO-DPMNE-a su ispred parlamenta započele proteste.

Grupa maskiranih demonstranata je, potom, za taoce uzela nekoliko zastupnika. Unutar zgrade parlamenta su ostali zatočeni i pojedini predstavnici medija među kojima se nalazi i kamerman Anadolu Agency.

Maskirane osobe, naoružane pištoljima, navodno su pitale novinare za koje medijske kuće rade, dok su na nekoliko osoba fizički nasrnuli.

S druge strane, ispred zgrade parlamenta i na ulicama još uvijek traju protesti.

Haos u Skoplju: Demonstranti ušli u Sobranje, povrijeđeni Zaev i Mančevski