Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sirija, Iran i Rusija zatražili istragu o korištenju hemijskog oružja

sirija – napad hemijskim oruzjem

Sirija i njena dva glavna vojna saveznika, Rusija i Iran, zatražili su istragu nedavnog napada s hemijskim oružjem u Siriji.

“Temeljita i objektivna” istraga trebala bi biti izvršena pod pokroviteljstvom međunarodne Organizacije za zabranu hemijskog oružja, kazao je novinarima u petak u Moskvi ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, u društvu svojih kolega iz Sirije i Irana, javlja DPA.

Tema Lavrovovih sastanaka sa sirijskim kolegom Walidom al-Moallemom i iranskim kolegom Mohammadom Javadom Zarifom bio je američki raketni napad koji su oni zajednički osudili kao napad na suverenu državu i kršenje međunarodnog prava.

Lavrov je na ranijem sastanku sa Zarifom pohvalio iransku saradnju s Rusijom u borbi protiv terorizma, posebno u ratom razorenoj Siriji.

– Ovo se događa paralelno s našim naporima da osiguramo prekid vatre između sirijske vlade i naoružane opozicije koja nema terorističke ambicije, kao i s naporima da uspostavimo politički proces – kazao je Lavrov.

Lavrov se dan ranije također sastao sa al-Moallemom kako bi razgovarali o vojnoj i političkoj situaciji u Siriji nakon raketnog napada.

– Lavrov je potvrdio rusku nepokolebljivu podršku suverenitetu, nezavisnosti i teritorijalnom integritetu Sirije – navodi se u saopćenju ruskog ministarstva vanjskih poslova.