Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Šešelj: Haški tribunal će me osuditi na 25 godina zatvora

seselj

Haški optuženik Vojislav Šešelj, optužen za za zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja, na konferenciji za štampu u prostorijama Srpske radikalne stranke, čiji je predsjednik, rekao je kako ima informaciju da će mu Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju izreći kaznu od 25 godina zatvora, javlja Anadolu Agency.

Presuda MKSJ Šešelju će biti izrečena 31. marta bez njegovog prisustva u Hagu. Ovaj haški optuženik je rekao kako neće prihvatiti da prati izricanje presude putem videolinka.

„Neću ni prihvatiti da pratim izricanje presude preko videolinka, uostalom zašto bih to radio kada je obaveza RTS-a, takozvanog javnog servisa, da to direktno prenosi. Ja lično čekam da mi presudu isporuče na srpskom jeziku, a onda ću se žaliti, sve žalbene rokove ću poštovati, od trenutka prijema presude na srpskom jeziku.“

Na pitanje kako zna kakva će mu presuda biti izrečena, Šešelj je rekao da je saznao da će mu biti izrečena kazna od 25 godina, jer je, prema njegovim saznanjima, zamijenik tužioca za ratne zločine „Bruno Vekarić putovao nedavno u Zagreb, pa u Hag, pa se iz Haga vratio u Zagreb, kontaktirao sa nekoliko hrvatskih državnih funkcionera“ i njima rekao kolika će mu kazna biti izrečena.

„Što se mene tiče, uopšte nisam zainteresovan za to. Ja sam Haški tribunal pobijedio, ubjedljivo, cijeli svijet se mogao uvjeriti u to i to je za mene završena bitka. Oni tu moju pobjedu ne mogu ničim omalovažiti, niti obezvrijediti“, naveo je.

Najavio je završnicu predizborne kampanje svoje SRS 24. marta u Beogradu.

„Tog dana se očekuje i drakonska kazna Radovanu Kradžiću pred Haškim tribunalom, pa ćemo protestvovati i protiv Haškog tribunala u cijelini“, rekao je Šešelj.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju optužio je u januaru 2003. godine Vojislava Šešelja da je podsticao zločine protiv čovječnosti i za kršenje zakona i običaja ratovanja na području Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Vojvodine od 1991. do 1993. Optužen je da je “govorima i izjavama doprinio da se kod izvršilaca stvori odluka da počine navedene zločine”.

Šešelj se dobrovoljno predao Hagu 24. februara 2003. godine, gdje je u pritvoru četiri i po godine čekao početak suđenja, do novembra 2007. godine.

Odlukom Sudskog vijeća Haškog tribunala, u novembru 2014. pušten je na privremenu slobodu u Srbiju do izricanja presude, kako je navedeno, iz humanitarnih razloga, jer mu se nekoliko sedmica ranije pogoršalo zdravstveno stanje.