Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Jens Stoltenberg

Šef NATO-a izbjegavao odgovoriti na pitanja o Bidenovom zdravlju

jens stoltenberg
Foto: NATO

Bidenovo zdravlje postalo je glavno pitanje u predizbornoj kampanji u SAD-u nakon njegovog lošeg nastupa u debati s republikanskim protivnikom Donaldom Trumpom prošle sedmice

Šef NATO-a Jens Stoltenberg u petak je izbjegavao odgovoriti na pitanja o zdravstvenom stanju američkog predsjednika Joea Bidena uoči summita saveza u Washingtonu sljedeće sedmice, rekavši da je jedan od razloga za uspjeh NATO-a taj što se ne miješa u unutarnja politička pitanja.

Bidenovo zdravlje postalo je glavno pitanje u predizbornoj kampanji u SAD-u nakon njegovog lošeg nastupa u debati s republikanskim protivnikom Donaldom Trumpom prošle sedmice.

“NATO se mora usredotočiti na sebe”

Na pitanje brine li ga da bi fokus na Bidenove sposobnosti mogao zasjeniti samit NATO-a, Stoltenberg je odgovorio da se sastanci navrhu uvijek održavaju u unutarnjem političkom kontekstu.

-NATO se mora usredotočiti na sebe i to ćemo i učiniti, rekao je glavni tajnik NATO-a Stoltenberg na konferenciji za novinare prije samita u sjedištu NATO-a u Briselu.

Na pitanje vjeruje li da je Biden mentalno i fizički dovoljno spreman da u nadolazećim godinama predvodi najveću članicu NATO-a s nuklearnim oružjem i je li primijetio pogoršanje Bidenova stanja, Stoltenberg je odgovorio da se sastao s Bidenom prije nekoliko sedmica i da je imao dobre sastanke s njim u Ovalnom uredu.

-Napredovali smo u pripremama za nadolazeći samit NATO-a, rekao je dodajući da pozdravlja Bidenovo snažno osobno vodstvo u podršci Ukrajini.

No rekao je da bi bilo kakvi daljnji komentari mogli biti štetni za NATO.

-Jedan od razloga zbog kojih je NATO uspješan je taj što smo se ne miješa u unutarnja politička pitanja, rekao je.

-Ako počnem govoriti bilo što što bi me moglo povezati s tekućim političkim raspravama u bilo kojoj saveznoj državi, zapravo ću oslabiti savez, dodao je.