Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Schumer: Zabrinjavajući obrazac ponašanja Trumpove administracije

donald trump

Nakon što je američki predsjednik Donald Trump smijenio direktora FBI-a Jamesa Comeya, odmah su se pojavila pitanja o predsjednikovim motivima za ovu smjenu, te za nedavna otpuštanja druge dvije osobe koje je tokom svoje administracije imenovao Barack Obama, a koji su provodili istrage povezane s Trumpom, izvještava CNN.

Senator Chuck Schumer, čelnik manjine u Senatu, kazao je da je Comeyeva smjena dio “duboko zabrinjavajućeg obrasca ponašanja Trumpove administracije”, za koju se čini da je povezana sa druge dvije smjene visokih čelnika.

– Otpustili su Sally Yates. Otpustili su Preeta Bhararu. A otpustili su i Jamesa Comeya, upravo onog čovjeka koji je vodio istragu. Ne čini se da je to slučajnost – rekao je Schumer kratko nakon objave smjene, tražeći da se poseban nezavisni tužilac angažira u istrazi povezanosti Trumpove kampanje sa Kremljem.

– Koga god on imenuje da vodi istragu, ta osoba će brinuti da li će on ili ona doživjeti istu sudbinu kao direktor Comey – kazao je.

Viši pravni analitičar CNN-a, Jeffrey Toobin, ovaj potez je nazvao “grotesknom zloupotrebom moći predsjednika Sjedinjenih Američkih Država”, uporedivši Comeyevu smjenu sa otpuštanjem specijalnog tužitelja Archibalda Coxa, kojeg je otpustio predsjednik Richard Nixon tokom skandala Watergate, te kazavši da je tvrdnja da je Comey otpušten zbog istrage Hillary Clinton “apsurdna”.