Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Poruke iz Berlina

Scholz: Evropska unija nije potpuna bez zemalja zapadnog Balkana

Foto: X-com

Čelnici država i vlada trebali bi potpisati sporazum o akcijskom planu za zajedničko tržište kao i lakšem pristupu akademskoj infrastrukturi među zemljama zapadnog Balkana.

Njemački kancelar Olaf Scholz još jednom je, na početku Samita Berlinskog procesa o zapadnom Balkanu u ponedjeljak u Berlinu, naglasio perspektivu ulaska članica ove regije u Europsku uniju istaknuvši da EU bez tih zemalja nije potpuna.

Jubilarni samit

„Evropska unija je potpuna jedino ako su u njoj zemlje zapadnog Balkana“, rekao kancelar Olaf Scholz uoči početka 10. po redu jubilarnog samita, koji je 2014. pokrenut u Berlinu.

Scholz je rekao kako se Berlinski proces nakon deset godina može pohvaliti brojnim uspjesima u poboljšanju regionalne saradnje i približavanja zemalja zapadnog Balkana Europskoj uniji.

On je posebno istaknuo važnost redovnog kontakta zemalja regije međusobno, kao i s članicama EU-a koje prate ovaj format.

„Mislim da nam je pošlo za rukom stvoriti nešto što možemo nazvati ‘duhom Berlina'“, rekao je Scholz.
On je istovremeno Srbiju i Kosovo pozvao da uklone sukobe koji sprječavaju daljnje približavanje u regiji.

„Želim sljedeće reći svojim prijateljima iz Beograda i Prištine: nemojte dozvoliti da vas prošlost zadržava na putu u budućnost mira i blagostanja“, rekao je njemački kancelar.

Zajedničko tržište

Čelnici država i vlada trebali bi potpisati sporazum o akcijskom planu za zajedničko tržište kao i lakšem pristupu akademskoj infrastrukturi među zemljama zapadnog Balkana.

Na samitu, osim predsjednika država i vlada šest zemalja zapadnog Balkana Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije, sudjeluju i članice Evropske unije uključene u proces, a među njima je od samog početka i Hrvatska pa je u Berlinu danas hrvatski premijer Andrej Plenković, prenosi Hina.