Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Jordanski šef diplomatije

Safadi: Izrael je upravo pokrenuo kopneni rat protiv Gaze

gaza kopnena invazija
FOTO: Twitter

– U Gazi se događa nešto veliko, javlja reporter Skya
– Izraelska vojska negira da je počo kopneni napad na Gazu
– Oglasila se i Bijela kuća

“Izrael je upravo pokrenuo kopneni rat protiv Gaze. Ishod će biti humanitarna katastrofa epskih razmjera u godinama koje dolaze”, objavio je večeras jordanski šef diplomatije Ayman Safadi.

Safadi je dodao kako “glasanje protiv arapske rezolucije u Ujedinjenim nacijama znači odobravanje ovog besmislenog rata, ovog besmislenog ubijanja”.

“Milioni će gledati svako glasanje. Istorija će suditi”, poručio je Safadi.

Ubrzo nakon ove objave stigla je vijest da je Generalna skupština UN-a usvojila jordansku rezoluciju, javio je Al Jazeerin reporter Ivica Puljić.

Za jordansku rezoluciju glasalo je 120 zemalja (među njima i BiH), 14 je bilo protiv, a 45 suzdržano.

Neobavezujuća rezolucija, kojom se poziva na humanitarno primirje u Gazi, usvojena je dok Izrael proširuje kopnene operacije usljed potpunog prekida telekomunikacijskih i internet veza u opkoljenoj enklavi.

Generalna skupština UN-a nije podržala kanadski amandman koji je uključivao eksplicitnu osudu Hamasa i “uzimanje taoaca”. Amandman nije dobio dvotrećinsku većinu i neće biti usvojen.

Za kanadski amandman glasalo je 88 zemalja (među njima i BiH), 55 je bilo protiv, dok su 23 zemlje bile suzdržane.

Izraelska vojska: Proširene operacije nisu kopnena invazija

Proširene kopnene operacije koje je izraelska vojska ranije najavila ne predstavljaju zvanično kopnenu invaziju, rekao je glasnogovornik izraelske vojske za ABC News.

Neimenovani američki dužnosnik također je rekao američkim medijima da Izrael pokreće “ograničeni upad” i da je pristao pružiti humanitarnu pomoć u sklopu te operacije.

Žestoko bombradovanje

Izraelska vojska pokrenula je večeras žestoke zračne udare na području Pojasa Gaze, a gotovo svi komunikacioni kanali sa ovim područjem su prekinuti.

Palestinska mobilna kompanija saopćila je da su njene telefonske usluge prekinute zbog teškog bombardiranja u Pojasu Gaze.

“Intenzivno bombardiranje u posljednjih sat vremena uzrokovalo je uništenje svih preostalih međunarodnih veza koje povezuju Gazu s vanjskim svijetom”, objavila je kompanija Jawwal.

“Naš časni narode u našoj voljenoj domovini, sa žaljenjem objavljujemo potpuni prekid svih komunikacija i internetskih usluga u Pojasu Gaze u svjetlu tekuće agresije”, stoji u saopćenju, u kojem se dodaje:

“Neka vas Bog čuva i neka čuva našu zemlju.”

“U Gazi se događa nešto veliko”

Trenutni napadi na Gazu su “dosta značajniji” od svega što je viđeno u zadnjih nekoliko sedmica, kaže dopisnik Sky Newsa za Bliski istok Alistair Bunkall.

Bunkall kaže da se zasad zna da je u toku silovito bombardiranje Gaze, a komunikacijske linije su prekinute. “Pitanje je zašto, a vrlo je moguće da je to zato što večeras šire kopnene operacije”, kaže on.

kopneni napad na gazu
FOTO: Twitter
“Nešto se veliko deševa”: Je li Izrael pokrenuo kopneni napad na gazu?

“To znači da, nakon posljednje dvije noći u kojima smo vidjeli izraelsku vojsku da ulazi u Gazu na prilično ograničen način, to sugerira da se možda sprema nešto veće”, navodi.

Znači li to da će se kopnena invazija koju su obećavali svi od premijera pa naniže, dogoditi? “Možda”, dodaje.

Bunkall kaže da bi se iznenadio kad bi večeras krenula kopnena invazija. Jer, kako kaže, izraelski premijer Benjamin Netanyahu šuti. A jučer je “vrlo jasno dao do znanja da je to odluka njega i ratnog kabineta”.

“Ono što vidimo večeras je veće magnitude nego što smo vidjeli u, rekao bih, nekoliko sedmica”, kaže Bunkall.

Bijela kuća o mogućoj kopnenoj invaziji Izraela

Al Jazeerin reporter Ivica Puljić javlja da je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao novinarima (izvan kamere): “Vidio sam novinarske izvještaje ovdje… I jednostavno neću govoriti o tome što rade ili kako to rade ili kakav napredak možda postižu ili ne postižu… Ne bih želio ništa reći u ovoj postavci koja bi mogla utjecati na operativnu sigurnost”.

“Vjerujemo da bi pauza mogla biti učinkovita da se omogući odlazak, oslobađanje talaca. Onda je to nešto što bismo apsolutno podržali i vjerujemo da bi Izrael to trebao podržati”, dodao je.

“Ne bih rekao je li Biden bio obaviješten o mogućim kopnenim operacijama. Danas nije bilo razgovora s premijerom Netanyahuom.”