Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SAD zabrinute zbog pogubljenja Nizamija u Bangladešu

motiur-rahman-nizami2

Vlasti SAD-a izrazile su duboku zabrinutost zbog sinoćnjeg pogubljenja lidera najveće islamističke stranke u Bangladešu Motiura Rahmana Nizamija kojem je ranije izrečena smrtna kazna zbog zločina počinjenih tokom rata u Bagladešu 1971. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Iz američkog State Departmenta poručili su da je proces procesuiranja ratnih zločina na sudovima u Bangladešu zabilježio određeni napredak, ali da se mora još mnogo toga učiniti kako bi sudska procesuiranja tog tipa zadovoljila domaće i međunarodne norme.

„Duboko smo zabrinuti zbog načina na koji se vode sudski procesi i pogubljenja i tu zabrinutost ćemo imati sve dok ne budu učinjene potrebne reforme kako bi se zadovoljile međunarodne pravne norme“, izjavila je portparolka State Departmenta Elizabeth Trudeau.

Naglasivši kako SAD podržava procesuiranje osumnjičenih za ratne zločine tokom rata za nezavisnost Bangladeša, Trudeau je kazala da će o spornim načinima procesuiranja zvanični Washington razgovarati sa vlastima Bangladeša.

Lider stranke Jamaat e-Islami u Bangladešu Motiur Rahman Nizami (73) osuđen je u oktobru 2014. godine na smrt na Međunarodnom krivičnom tribunalu u Bangladešu i pogubljen je sinoć. On je proglašen krivim za ratne zločine, uključujući genocid, silovanja i torturu tokom rata za nezavisnost Bangladeša.

Pripreme za njegovo pogubljenje započete su prošlog četvrtka kada je Vrhovni sud Bangladeša odbio Nizamijev zahtjev za revidiranje presude.

Nizami je prije pogubljenja odbio tražiti pomilovanje od predsjednika Bangladeša Abdula Hamida.