Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SAD uvodi nove sankcije subjektima koji podržavaju Assadov režim

obama sirija

Ministarstvo trezora SAD-a uvodi nove sankcije za četiri lica i šest kompanija koje su finansijski podržavale režim sirijskog predsjednika Bashara al-Assada i posredovali u trgovini nafte terorističke organizacije ISIS, javlja Anadolu Agency (AA).

„Sirijska vlada je glavni krivac i odgovorna je za nasilnu i svirepu politiku prema svom narodu. SAD će i dalje vršiti pritisak na sve one koji budu pomagali sirijskom režimu u nastavku torture i nasilja nad narodom Sirije“, izjavio je inspektor američkog trezora za obavještajne finansijske poslove Adam Szubin.

Sva imovina osoba i pravnih subjekata sa liste sankcionisanih u SAD-u će biti blokirana, ali će im biti zabranjeno da sarađuju sa američkim kompanijama ili državljanima.

U saopćenju se navodi da je među sankcionisanim sirijski državljanin George Haswani i njegova kompanija HESCO, koja se bavi inženjerskim i građevinskim poslovima. Ta kompanija je bila posrednik u trgovini nafte između ISIS-a i Assadovog režima. Ovaj pravni subjekt se od marta ove godine nalazi i na listi sankcija Evropske unije.

Pored Haswanija, na listi novih sankcija SAD-a našli su se i Mudalal Khuri, Kirsan Ilyumzhinov i Nicos Nicolaou.

Khuri je predsjednik Upravnog odbora banke Financial Alliance u Rusiji, a iz američkog trezora tvrde da je upravo on Assadov finansijski izaslanik u Rusiji. Navodi se također da Khuri radi za sirijsku vladu i Centralnu banku Sirije.

Na listi sankcioniranih kompanija su se našle i još četiri kompanije koje Khuri indirektno kontrolira posredstvom banke Financial Alliance. Riječ je o kompanijama Primax Consulting, Ezegoo Invest, Hudsotrade Limited i Kremsont Trade.

Bivši čelnik Šahovskog saveza Rusije Ilyumzhinov se na listi sankcija SAD-a našao zbog bliske saradnje sa Khurijem i kompanijama čije poslovanje on kontrolira.

Zbog slične saradnje sa Khurijem i njegovim poslovnim jedinicama sa sankcijama američkog trezora će se suočiti i direktor kompanije Primax Consulting Nicolaou, a sjedište firme se nalazi na Kipru.