Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Odgovor na vojnu podršku

SAD uvele nove sankcije Iranu nakon navodnog transfera projektila Rusiji

antony blinken
Foto: Pixsell

Oružje za koje su Sjedinjene Države saopštile da je prebačeno uključuje bespilotne letjelice i balističke rakete bliskog dometa (CRBM)

Sjedinjene Države su 10. septembra uvele nove sankcije Iranu kao odgovor na vojnu podršku Teherana Rusiji, uključujući navodnu nedavnu isporuku balističkih projektila za korištenje u invaziji na Ukrajinu.

Američko Ministarstvo finansija odredilo je sankcije za deset pojedinaca i šest entiteta sa sjedištem u Iranu i Rusiji i identificiralo četiri plovila kao blokiranu imovinu za koju Ministarstvo finansija kaže da omogućavaju iransku isporuku komponenti oružja i oružanih sistema Rusiji, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Oružje za koje su Sjedinjene Države saopštile da je prebačeno uključuje bespilotne letjelice i balističke rakete bliskog dometa (CRBM).

“Krajem 2023. Iran i Rusija potpisali su ugovor o isporuci stotina projektila. U ljeto 2024. rusko vojno osoblje je obučeno za korištenje iranskog Projekta 360 CBRM od strane iranskog osoblja”, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija, te dodaje da je Rusija primila prvu pošiljku CBRM-a iz Irana ranije ovog mjeseca.

Najava je uslijedila nakon što su Sjedinjene Države i ključni evropski saveznici optužili su Iran za opasnu eskalaciju u obrascu malignih aktivnosti koje ugrožavaju evropsku sigurnost navodnim isporukom balističkih projektila kratkog dometa Rusiji.

Američki državni sekretar Antony Blinken i njegov britanski kolega David Lammy službeno su optužili Iran za transfere projektila, a Blinken je najavio nove sankcije Teheranu.

Blinken je također optužio Moskvu da dijeli tehnologiju koju Teheran traži, uključujući nuklearnu tehnologiju.

“Rusija je sada primila pošiljke ovih [iranskih] balističkih projektila i vjerovatno će ih koristiti u roku od nekoliko sedmica u Ukrajini protiv Ukrajinaca”, rekao je Blinken.

Njemačko ministarstvo vanjskih poslova je potom pozvalo Iran zbog njegove podrške ruskom “agresivnom ratu”, napominjući da bi iranske rakete mogle kao rezultat pogoditi evropsko tlo.

Podijelio je zajedničko njemačko, francusko i britansko saopštenje u kojem se osuđuju transferi i navodi da je to “eskalacija i Irana i Rusije i direktna prijetnja evropskoj sigurnosti”.

Teheran je 9. septembra odlučno negirao optužbe da je isporučio takvo oružje Rusiji.

Stručnjaci se slažu da bi takve rakete mogle biti poticaj za ratne napore Moskve u susjednoj Ukrajini, koja već ima koristi od iranskih zaliha i tehnologije dronova.

Andrij Jermak, šef kabineta ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, rekao je da bi nove sankcije Iranu zbog isporuka projektila bile “pozitivan korak”, ali je rekao da to nije dovoljno.

“Takođe nam je potrebno odobrenje za upotrebu zapadnog oružja protiv vojnih ciljeva na ruskoj teritoriji, obezbjeđivanje projektila većeg dometa i poboljšanje naših sistema protivvazdušne odbrane”, naveo je Jermak na mreži X.

Wall Street Journal i drugi američki mediji su citirali anonimne izvore koji tvrde da su iranski projektili došli u ključnu tačku u 36-mjesečnoj ruskoj invaziji punog razmjera.

Podrška Ukrajini u njenoj odbrani od ruske invazije jedna je od glavnih tačaka razgovora u okviru Blinkenove posjete Londonu, koja uključuje i sastanak s britanskim premijerom Keirom Starmerom.

Potvrđujući nastavak američke i britanske pomoći Ukrajini, Blinken i Lammy najavili su svoje planove da ove sedmice otputuju u Ukrajinu u, kako je Lammy nazvao “prvu zajedničku posjetu ove vrste za više od jedne decenije”.

“Ovo je zabrinjavajuća akcija koju vidimo iz Irana”, rekao je Lammy.

Lammy je rekao da su Sjedinjene Države i Ujedinjeno Kraljevstvo “potpuno koordinisane oko potrebe da se pozabave zloćudnom aktivnošću Irana u regiji i šire” i da Teheran smtraju odgovornim za njihovo podrivanje globalne stabilnosti”.

Blinken je rekao da navodno iransko snabdijevanje Rusije balističkim projektilima kratkog dometa daje dodatnu sposobnost i fleksibilnost ruskim snagama i da će im omogućiti da više koriste i oružje kratkog dometa u ratu protiv Ukrajine koji je u toku.

Blinken nije najavio bilo kakvu promjenu u snabdijevanju Ukrajine vojnom ili drugom američkom pomoći, ali je obećao da će Sjedinjene Države “pozorno slušati” potrebe i zahtjeve Ukrajine.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i brojne članice NATO-a ohrabrile su saveznike Kijeva da dramatično ukinu ograničenja o tome kako – i gdje – ukrajinske snage mogu koristiti oružje koje je Ukrajini isporučio Zapad.

Evropska unija je 9. septembra opisala kao “vjerodostojne” informacije koje su dali saveznici o tome da je Iran isporučio balističke rakete kratkog dometa Rusiji kako bi pomogao Moskvi da vodi rat u Ukrajini i nagovijestila “brz” odgovor.

Saopštenje je uslijedilo nakon što je Kremlj odbio direktno demantovati optužbe i umjesto toga istakao svoju saradnju s Teheranom u “najosjetljivijim područjima”, dok je Iran “snažno odbacio” tvrdnju.

Iransko ministarstvo vanjskih poslova je 9. septembra izdalo jasan demanti. “Snažno odbacujemo tvrdnje o ulozi Irana u izvozu oružja jednoj strani rata”, rekao je portparol ministarstva Nasser Kanani na konferenciji za novinare.

Portparol State Departmenta Vedant Patel rekao je da su Sjedinjene Države “nevjerovatno uznemirene izvještajima o prebacivanju iranskih projektila u Rusiju”.