Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

bliski istok

SAD rade na konačnoj “uzmi ili ostavi” verziji mirovnog dogovora Izraela i Hamasa

Foto: IMAGO/Hadi Daoud \ apaimages/IMAGOSTOCK&PEOPLE/Pixsell

Zvaničnici administracije američkog predsjednika Joea Bidena rekli su da trenutno nije jasno da li će najnovije otkriće beživotnih tijela šest talaca učiniti vjerovatnijim ili manje vjerovatnim da Izrael i Hamas postignu dogovor u narednim sedmicama

Sjedinjene Američke Države, zajedno sa Egiptom i Katarom posreduju u postizanju konačnog “uzmi ili ostavi” dogovora između Izarela i Hamasa koji će biti predstavljen sukobljenim stranama u narednim sedmicama, prenijeli su danas američki mediji.

Washington Post prenosi ocjenu jednog neimenovanog visokog zvaničnika američke adminstracije da bi, ukoliko obje strane ne prihvate ovaj pokušaj da se postigne dogovor, to moglo da znači da je okončan pregovorački proces koji predvode SAD.

Tijela talaca

Zvaničnici administracije američkog predsjednika Joea Bidena rekli su da trenutno nije jasno da li će najnovije otkriće beživotnih tijela šest talaca učiniti vjerovatnijim ili manje vjerovatnim da Izrael i Hamas postignu dogovor u narednim sedmicama.

-Ne možete stalno pregovarati o ovome. Ovaj proces mora da bude okončan u nekom trenutku”, rekao je neimenovani visoki američki zvaničnik, dodajući da su Sjedinjene Američke Države, Egipat i Katar radili na finalnom prijedlogu pre nego što su pronađena tijela šest ubijenih talaca u tunelu ispod grada Rafe na jugu Pojasa Gaze.

Biden i njegovi najviši saradnici proveli su nekoliko mjeseci neumorno pokušavajući da dovedu Izrael i Hamas do dogovora koji bi omogućio oslobađanje preostalih živih talaca u zamjenu za palestinske zatvorenike i privremeni prekid vatre u Gazi za koji su se nadali da će postaviti temelje za trajni kraj rata.

Direktor CIA William Burns, američki državni sekretar Antony Blinken i koordinator za Bliski istok u Bijeloj kući Brett McGurk su više puta otputovali u region i sarađivali sa katarskim i egipatskim pregovaračima kako bi pokušali da pronađu dogovor.

Netanyahu u problemima kod kuće

U Izraelu je premijer Benjamin Netanyahu suočen s gnjevom i povećanim pritiskom porodica talaca koje zahtjevaju da se obrati naciji.

Stotine hiljada demonstranata učestvovale su u nacionalnim protestima u nedjelju uvečer, a najveći izraelski sindikat pozvao je na generalni štrajk preteći da će obustaviti rad u zemlji dok Netanyahu ne pristane na dogovor sa Hamasom o vraćanju preostalih zatvorenika.

Porodice talaca mjesecima optužuju Netanyahua da prioritet daje svom političkom opstanku i pobjedi protiv Hamasa, umjesto dogovoru koji bi omogućio povratak njihovih voljenih osoba.

Dennis Ros, bivši američki izaslanik za Izrael ocijenio je da je malo vjerovatno da će lider Hamasa u Gazi Jehja Sinvar promokeniti svoj stav jer na njega niko ne može da izvrši pritisak, ali ostaje da se vidi da li bi pritisak unutar Izraela mogao natjerati Netanyahua da ozbiljnije pristupi pregovorima.

Izraelski ministar odbrane Joav Galant, koji je postao jedan od najžešćih kritičara premijera Netanyahua, također je ocijenio da je manja korist od nastavka rata i pregovaranja za bolje uslove od što hitnijeg oslobađanja talaca koje drži Hamas.